FAQ (veelgestelde vragen)

Ik heb een bijzonder verhaal te vertellen dat m.i. geschikt is voor een tijdschrift! Heb je daar wat aan?

Wie weet, ik ben benieuwd. Stuur me uw verhaal in het kort (max. 300 woorden) per e-mail op. Als ik uw verhaal kan gebruiken, dan neem ik contact met u op. Ik plaats overigens regelmatig gerichte oproepjes op Twitter als ik op zoek ben naar interviewkandidaten.

Wat zijn je tarieven?

Die verschillen per opdracht. Voor meer informatie kunt u me altijd vrijblijvend benaderen via het contactformulier.

Ik heb een boek geschreven/uitgegeven. Wil je dat bespreken?

Een recensie-exemplaar van het boek mag u me altijd opsturen, mits uw boek bedoeld is voor kinderen of jongeren. Ook moet het boek verkrijgbaar zijn bij de algemene boekhandel. Bent u schrijver? Informeer dan eerst bij uw uitgever of hij mij al een exemplaar van uw boek heeft toegestuurd. Ik zal uw boek bestuderen en dan overwegen of ik het wil bespreken.
 
Dagblad Trouw – Kinderboeken
t.a.v. Bas Maliepaard
Postbus 5073
2000 CB Haarlem

Ik heb je een boek gestuurd, maar geen reactie gekregen. Waarom niet?

Per jaar krijg ik honderden titels onder ogen, waarvan ik er ongeveer vijftig in de krant bespreek. Ik kan dus onmogelijk op alle boeken die ik niet recenseer persoonlijk reageren.

Mag ik je een manuscript sturen van een boek dat nog moet verschijnen?

Liever niet. Ik lees alleen manuscripten van ‘nieuwswaardige’ boeken die vlak voor of onmiddellijk na verschijning besproken moeten worden (denk aan de nieuwe Harry Potter). In verreweg de meeste gevallen wacht ik op het gedrukte exemplaar.

Begeleid je ook (beginnende) auteurs bij het schrijven van een kinderboek?

Nee. Daarvoor verwijs ik u naar schrijfopleidingen als de Schrijversvakschool of Scriptplus, waar bekende kinderboekenauteurs lesgeven. En misschien hebt u wat aan mijn artikel uit Libelle Idee.

Ik heb een boek geschreven, maar weet niet naar welke uitgeverij ik het moet sturen. Wat is je advies?

Een literair agentschap als Sebes & Van Gelderen kan u hiermee verder helpen. Ook loont het de moeite om eens advies te vragen in een gespecialiseerde kinderboekwinkel of zelf op zoek te gaan naar boeken die passen bij uw eigen manuscript.

Ik zoek een kinderboek over een speciaal onderwerp, kun je me adviseren?

Stuur me een e-mail en ik zal kijken wat ik voor u kan doen! Maar de medewerkers van een goed gesorteerde (kinder)boekwinkel kunnen u vast ook verder helpen.

Mag ik je artikel/recensie overnemen op mijn website/blog?

U mag een paar zinnen met bronvermelding citeren. Wilt u mijn hele artikel/recensie aan uw bezoekers laten lezen, plaats dan alstublieft een link naar deze website.

Mag ik je artikel/recensie gebruiken in het onderwijs?

Ja, leuk! Kleinschalig kopiëren en uitdelen aan leerlingen is geen probleem. Wilt u mijn artikel/recensie opnemen in een syllabus, reader of lesmethode, dan dient u contact te zoeken met reproductierechten organisatie Pro.

Mag ik je artikel/recensie gebruiken voor mijn werkstuk/boekbespreking?

Ja, met bronvermelding mag dat. Succes!

Kan ik je recensies nog ergens anders lezen dan in Trouw?

Mijn recensies verschijnen, met enige vertraging, allemaal op deze website. Zie het overzicht!

Geef je ook lezingen over jeugdliteratuur?

Ja, met enige regelmaat geef ik op verzoek een lezing over kinder- en jeugdliteratuur in bibliotheken, op congressen, symposia en ouderavonden. Ook bezoek ik basisschoolklassen met de workshop ‘Boeken beoordelen’. Wilt u mij uitnodigen voor een lezing of schoolbezoek? Stuur me dan een e-mail.

Kan ik je boeken als dagvoorzitter of presentator?

Ja! Stuur me een e-mail met uw precieze verzoek, dan reageer ik daar zo snel mogelijk op.

Doe je ook jurywerk?

Ja, ik neem met enige regelmaat zitting in literaire jury's. Ik zat bijvoorbeeld in de jury van de Gouden Griffel, de Vlaamse Boekenleeuw, de Max Velthuijsprijs en de jubileumjury van de Woutertje Pieterse Prijs. Wilt u me uitnodigen voor jurywerk? Stuur dan een e-mail.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt