Charlotte Köhler Stipendium voor Derk Visser

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan schrijver Derk Visser. Bas Maliepaard zat in de jury, samen met hoogleraar jeugdliteratuur Helma van Lierop en de vorige laureaat Marco Kunst.

Derk Visser debuteerde met de jeugdroman 'Patchouli' en schreef daarna nog drie rauwe boeken voor jongeren: 'Patatje oorlog', 'Landjepik' en 'Prikkeldraad'. De jury schrijft: "Zijn personages zijn geen ‘denkers' zoals we in veel adolescentenliteratuur tegenkomen, maar jongeren die ‘leren volgens het leven'; door trial and error. Visser zet hun gedachten, dialogen en wat ze meemaken levensecht neer; rauw en zonder hun wereld mooier te maken dan ze is: een wereld waarin seksualiteit, geweld, (verstoorde) familierelaties en het verlangen naar liefde en veiligheid een hoofdrol spelen. Visser schrijft over hen zonder over hen te oordelen en zonder dat het plat wordt. Integendeel, tussen de kieren van de stoerheid van zijn personages door schemeren kwetsbaarheid, onzekerheid en de vaak nog maar half bewuste verlangens waar alle jongeren mee worstelen."

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt 7.000 euro en wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre. In 2012 is het genre jeugdliteratuur. De uitreiking zal in september 2012 plaatsvinden op een nader bekend te maken datum en locatie.

Het jaarlijkse Charlotte Köhler Stipendium en de driejaarlijkse Charlotte Köhler Prijs worden uitgereikt sinds 1988 op initiatief van Charlotte Köhler. Voorgaande laureaten van het Stipendium zijn o.m.: Arnoud van Adrichem (poëzie, 2009), Trijne Vermunt (vertalingen, 2006) Ton Rozeman (proza, 2003) en Arnon Grunberg (proza, 1998). Een volledige lijst vindt u op www.vvl.nu. (25 juni 2012)

Lees ook de recensies van Bas Maliepaard over het werk van Derk Visser:


© Bas Maliepaard 2022 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt