Kort en Krachtig: interview John Williams

Door Bas Maliepaard

Margriet 37, september 2010

Vorige

Of je nu bonje met de buren hebt, geldproblemen of een man met een uit de hand gelopen hobby: presentator John Williams (40) schiet te hulp. In het nieuwe seizoen van ‘Een dubbeltje op z’n kant’ helpt hij kleine bedrijven uit de financiële ellende.
 
Je bent zo’n beetje de reddende engel van de vaderlandse tv geworden, hè?
“Nou, reddende engel vind ik overdreven. Ik help de mensen in mijn programma’s gewoon zo goed als ik kan. Maar dat vind ik vrij normaal, daar ben ik mee opgevoed.”
 
Is dat waarom je dit soort hulpprogramma’s graag presenteert?
“Dat speelt wel mee, maar ik vind vooral de menselijke verhalen achter de problemen interessant. Ik ben een verhalenjunk, ben enorm nieuwsgierig naar wat mensen beweegt om bepaalde keuzes te maken.”
 
Je gaat nu een zakelijke versie van ‘Een dubbeltje op z’n kant’ presenteren. Staat dat niet te ver van de gewone kijker af?
“Dat denk ik niet, want bedrijven worden gerund door mensen met een persoonlijk verhaal. Soms zijn privéproblemen er de oorzaak van dat een zaak niet goed loopt of spelen spanningen tussen mensen een rol. We richten ons bovendien niet op grote bedrijven, maar vooral op de kleine zelfstandigen.”
 
Kun je zelf goed met geld omgaan?
“Niet supergoed, maar ik ben van nature geen big spender. Ik ben niet overdreven zuinig, maar leef ook niet heel luxe. Ik houd van lekker eten en af en toe een vakantie en doe verder geen gekke dingen.”
 
Wat is volgens jou de belangrijkste les uit ‘Een dubbeltje op z’n kant’?
“Dat schaamte vaak het grootste probleem is. Als mensen geldproblemen hebben, doen ze er alles aan die te verbergen en zo wordt het steeds erger.”
 
Wie is jouw steun en toeverlaat?
“Priscilla, mijn vriendin. Wij zijn er echt voor elkaar. En ik heb gelukkig ook veel vrienden die me helpen als dat nodig is.”
 
Je bent druk, met al die opnames. Hoe ontspan je?
“Door te voetballen met vrienden, een stukje te rijden in mijn auto, een terrasje te pakken, naar Barcelona te gaan en met mijn vriendin in de tuin te zitten of lekker in bed films te kijken.”
 
Welke kant van jou zien we te weinig op tv?
“Mijn minder serieuze kant: mijn grappen en grollen en zelfspot, het dollen met andere mensen. Ik zou graag nog eens een programma willen presenteren waarin ik dat kwijt kan.”
 
Wat is je beste eigenschap?
“Nieuwsgierigheid. Daardoor heb ik veel belangstelling voor de wereld om me heen.”
 
En je slechtste?
“Dat ik mensen te snel dichtbij laat komen.”
 
Hoe belangrijk is uiterlijk voor je?
“Het is onderdeel van mijn vak. Ik word vaak geconfronteerd met beelden van mezelf  op tv en in de bladen. Dan vind ik het wel fijn als ik er een beetje goed uit zie.”
 
Welke jeugdherinnering koester je?
“De periode dat ik met mijn oma in het Zeeuwse dorp Sint Philipsland woonde. Het enige wat ik in die tijd hoefde te doen was kind zijn en de warmte van mijn oma opvangen.”
 
Wie bewonder je?
“Drie goede acteurs: Morgan Freeman, Denzel Washington en Gary Oldman.”
 
Je hebt zelf ook geacteerd. Heb je dat achter je gelaten?
“Niet bewust, maar ik kreeg steeds meer presenteerklussen. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst weer ga acteren. Dat zou ik zelfs graag weer willen doen.”

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt