Kort en Krachtig: interview Sabrina Starke

Door Bas Maliepaard
Fotografie: Mark Uyl

Margriet 5, januari 2011

Vorige

Haar debuutalbum was meteen een doorslaand succes, maar soulzangeres Sabrina Starke (31) vindt haar tweede cd ‘Bags & Suitcases’ beter. Ze toert op dit moment langs de theaters met haar muziek, haar levensverhaal én met de maaltijden die haar moeder voor de hele band kookt.

Wat hoor jij als je naar je eigen plaat luistert?
“Betere songs dan op mijn vorige album. Ik hoor dat ik vocaal gegroeid ben en dat de muziek op een natuurlijke manier tot stand gekomen is.”
 
Wat bedoel je daarmee?
“Dat alles wat je hoort uit echte instrumenten komt en niet uit de computer. En dat we alles live in volledige takes hebben opgenomen. Meestal worden de instrumenten en de zang apart van elkaar opgenomen en later gemixt. Wij hebben alles tegelijkertijd ingespeeld en dat klinkt toch beter.”
 
Waarom heet het album ‘Bags & Suitcases’?
“Omdat je de songs kunt zien als de bagage die ik meedraag. Ze zijn de weerslag van mijn levenservaring tot nu toe.”
 
Je was zes maanden toen je vanuit Paramaribo naar Nederland kwam. Zijn je wortels terug te horen in je muziek?
“Ik denk niet dat je kunt horen dat ik in Suriname geboren ben, maar wel met welke muziek ik ben opgegroeid: soul, jazz, reggae. Tijdens mijn theatertoer zing ik ook een paar Surinaamse volksliedjes.”
 
Waarom heb je voor een theatertoer gekozen?
“Theaters vind ik intiemer dan clubs en ik kan er meer mijn verhaal vertellen. Tussen de songs door vertel ik over mijn achtergrond en wat me heeft geïnspireerd bij het schrijven.”
 
Wat inspireert je dan?
“Eigenlijk natuurlijk het hele leven, maar vooral andere muziek en ontmoetingen met mensen. Een liedje kan met een tekst beginnen, een gedachte of met een paar akkoorden. Soms wordt het niks, soms ontstaat er iets moois.”
 
Je hebt twee jonge kinderen. Hoe combineer je de toer met het moederschap?
“Met veel steun van mijn vriend en mijn ouders. Maar het lijkt erger dan het is: ik treed van donderdag tot en met zondag op. De overige dagen ben ik er helemaal voor ze.”
 
Hoe breng je het liefst tijd met ze door?
“Mijn dochter is zes en houdt veel van dansen en zingen en verkleden, dus dat doe ik graag met haar. Mijn zoontje is van augustus, dus die knuffel ik alleen nog maar!”
 
Wat heb je van je eigen ouders meegekregen?
“Dat het belangrijk is om dichtbij jezelf te blijven, goed voor jezelf te zorgen en geduld te hebben. En dat familie op de eerste plaats komt.”
 
Zijn ze vaak bij je optredens?
“Mijn moeder reist me wel vaak achterna. Ze doet dan ook mijn make-up voor het optreden. Tijdens de toer van de afgelopen maanden heeft ze elke keer voor de hele band gekookt. We kregen het eten mee in bakjes, zodat we het lekker konden opwarmen. Dat was echt een feestje.”
 
Wat is je beste eigenschap?
“Doorzettingsvermogen. Ik geef niet snel op.”
 
En je slechtste?
“Ik kan niet zo goed plannen en heb weinig discipline.”
 
Wie is je grootste voorbeeld?
“Billy Holiday. De manier waarop zij een lied vanuit haar ziel kon brengen, raakte me als kind al. Maar ik houd ook van Nina Simone en Tracy Chapman.”
 
Waar droom je van?
“Dat ik gelukkig mag blijven met mijn familie en muziek kan blijven maken. Maar ook van een internationale doorbraak. Die ambitie heb ik wel.”
 
Sabrina Starke (31) werd geboren in Suriname, maar groeide op in Rotterdam. Haar debuutalbum ‘Yellow Brick Road’ werd meteen platina en ze won een Edison Pop Award voor Beste Nieuwkomer 2008. Met de muziek van haar nieuwe plaat ‘Bags & Suitcases’ toert ze nog t/m 5 februari lang Nederlandse theaters. www.sabrinastarke.nl

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt