Speel & Lees - Kinderboeken doeboek

Doeboeken van Bas Maliepaard

Uitgeverij Takes Media, 2008/2009

Vorige


Bij Takes Media verschenen twee doeboeken onder de titel ‘Speel & Lees’, samengesteld en geschreven door Bas Maliepaard. Het zijn sprankelende boeken vol spelletjes op basis van bijna vijftig schitterende prentenboeken. Ideale (vakantie)cadeaus voor kinderen vanaf 4 jaar!

Voor kinderen én ouders
Wat ‘Speel & Lees’ bijzonder maakt, is dat het tot doel heeft zowel kinderen als hun ouders in aanraking te brengen met lezen en kwalitatief goede kinderboeken. Daarom bestaan de uitgaven uit twee delen: een spelletjesdeel voor kinderen en een speciaal informatiekatern voor ouders/opvoeders.

De spelletjes
In het spelletjesdeel kunnen kinderen puzzelen, tellen, kleuren, zoeken en knutselen met de leukste kinderboekfiguren, zoals De Kleine IJsbeer, de Gruffalo, Kleine Ezel, Nijntje, Jip en Janneke, Vos en Haas, Kikker, Bang Mannetje, Rupsje Nooitgenoeg, Superguppie en vele anderen. Kinderen maken op die manier spelenderwijs kennis met deze figuren en kwalitatief goede boeken. Onderaan elke spelletjespagina wordt verwezen naar het boek waarop het spelletje is gebaseerd.

Het informatiekatern voor ouders
In het laatste katern, bedoeld voor ouders en opvoeders staan recensies van de geselecteerde boeken. Naast de besprekingen krijgen ouders in dit katern verkoopinformatie, hulp bij het kiezen van kinderboeken en Gouden Voorleestips van bekende kinderboekenschrijvers en –illustratoren. Dit maakt ‘Speel & Lees’ een unieke gids door kinderboekenland.

Exclusieve extra’s
• Een speciaal geïllustreerde doepagina over het prentenboek ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons, winnares van het Gouden Penseel 2008!
• Fonkelnieuwe, niet eerder verschenen verhalen van Sjoerd Kuyper en Rindert Kromhout.
• Een luister-cd met fragmenten/hoofdstukken van negen bekende luisterboeken.

Reacties op ‘Speel & Lees’

“Ik vind ‘Speel & Lees’ erg geslaagd! Een geweldig leuk doeboek. Zeer aantrekkelijk om te doen en te zien en bovendien boekpromotend. Complimenten voor de tekst en vormgeving. Ik ga er in mijn winkel zeker een stapel van neerleggen.”
Marie Antoinette Sondeijker, Kinderboekwinkel De Zevensprong, Tilburg

“Dit is het ideale doeboek voor zowel ouder als kind! Kinderen kunnen leuke spelletjes doen rond nieuwe en bekende prentenboeken en ouders krijgen tekst en uitleg over boeken die in geen kinderboekenkast mogen ontbreken. ‘Speel & Lees’ is een doeboek met veel extra’s dat, in tegenstelling tot menig ander doeboek, een blijvende waarde heeft.”
Margriet Obers, Kinderboekwinkel Benjamin (Nawijn & Polak), Apeldoorn

“Bijzondere uitgave rond kinderboeken, een beetje á la het ouderwetse winterboek, met tekst en ideeën van Bas Maliepaard. Leuk initiatief (...). Het zijn (...) prima boeken die gekozen zijn en ook de tips zijn zinvol en praktisch. 'Speel & Lees' is geen onaardige aankoop voor pakweg de vakantie, het ziet er goed uit en brengt ouders (en leerkrachten) vast wel op een paar goede ideeën.”
Leesgoed 5, 2008

“De kinderboekenberg is zo hoog, hoe vind je daarin het juiste boek? Een goed begin is 'Speel & Lees’ van Trouw-recensent Bas Maliepaard. Dat bevat –naast een cd met luisterfragmenten, spelletjes en zoek- en knutselplaten voor kinderen vanaf vier jaar – aanstekelijk geschreven recensies van zo’n vijftig kinderboeken. Klassiekers als de sprookjes van Grimm (in een nieuwe uitgave) en 'Rupsje Nooitgenoeg' ontbreken niet, maar Maliepaard komt ook met verrassende suggesties.”
Trouw

“Dit boek is écht een aanrader. Voor kinderen en voorlezers. Ben ontzettend blij dat Zoon me dwong tot aankoop. Het Speel & Lees Kinderboeken doeboek van Bas Maliepaard (o.a. kinderboekenrecensent bij Trouw) staat vol met puzzels, kleurplaten en verhalen. Bijzonder is dat helden als Kikker, Kleine Ezel, Rupsje Nooitgenoeg en Monkie de hoofdrolspelers zijn van dit alles. Zoon roept bij elke bladzijde ongeveer 'die hebben wij ook!!!'. Dit vergroot absoluut zijn motivatie om ook daadwerkelijk iets te doen met het boek. Ook het verhaal over Robin van Sjoerd Kuyper is fijn. Robin kenden wij nog niet, maar inmiddels is Zoon fan. Bovendien staan achterin het boek voorleestips voor ouders en, heel handig, recensies van prentenboeken. Alle boeken die wij kennen, zijn raak beschreven. De boeken die we niet kennen, gaan we zeker eens bekijken in de bibliotheek. Allebei blij dus.”
Weblog Mama Leest
 

Technische gegevens ‘Speel & Lees’
Titel: ‘Speel & Lees - kinderboeken doeboek’
Auteur/samensteller: Bas Maliepaard
Vormgeving: Suzanne van Hattum
EAN 8717973260028
ISBN 9789056590024
Consumentenprijs: € 6,99
Uitgeverij Takes Media
Distributie: Aldipress en AMP
Ook te bestellen via het Centraal Boekhuis

Zie ook de website www.speelenlees.nl!

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt