ABC Dragt - Joukje Akveld & Annemarie Terhell

'Sprookjes zijn het leven zelf'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 23 februari 2013

Vorige

Achter een jarenvijftiggevel in de Haagse Bloemenbuurt gaat een wonderlijke wereld schuil. Schrijfster Tonke Dragt (82) leeft er teruggetrokken tussen ‘joekels van poppenhuizen’, staat er in ‘ABC Dragt’, een kleurrijke, prachtig vormgegeven encyclopedie over haar leven en werk. In één van die poppenhuizen heeft ze de Januaraanse Ambassade nagebouwd, de vrijplaats in een andere ruimtetijd uit haar boek ‘Aan de andere kant van de deur’.

De muren van Dragt’s huis zijn ‘tot in het toilet behangen met tekeningen, briefjes, ansichtkaarten, landkaarten en werkschema’s’. Hier schrijft ze brieven, maakt ze collages en werkt ze misschien aan ‘De weg naar de cel’, het boek waar fans al sinds 1996 op wachten.

Het wordt snel duidelijk uit de onderhoudende, gevarieerde lemma’s: het fascinerende universum van Dragt is groter dan haar boeken. Ze lééft erin. ‘Sprookjes zijn het leven zelf’, zegt de schrijfster bij de F van Fantastiek. En bij de A van Andere Werelden staat: ‘In Tonkes hoofd bestaan geen grenzen.’

Zo kan het dat haar avonturenboeken gaan over ridders en koningen, maar ook over robots, ruimtestations of een parallel universum. Bij de B van Batavia lees je waar dat fantaseren, dat ontsnappen naar andere werelden ooit begon: in 1942 in een Japans gevangenenkamp.

Het geheel is rijk geïllustreerd, met nooit eerder gepubliceerde tekeningen en privéfoto’s. De jongste generatie Dragt-lezers, op wie dit boek zich vooral richt, zal zijn hart ophalen. Maar ook voor kenners staan er geinige wetenswaardigheden in. Zo lees je interviewtjes met jongens die naar Tiuri zijn vernoemd, de held uit ‘De brief voor de koning’, en kom je te weten waarom de verfilming van dat zomerse boek in de winter speelt. Ook onthullend: in 1964 werd de omslagtekening van Dragts Kinderboekenweekgeschenk zonder haar medeweten aangepast, omdat die te grimmig zou zijn.

Anders dan een echte biografie, die Dragt tot nu toe tegenhoudt, leent een ABC zich niet voor graven in de diepte. Daarvoor is de opzet te fragmentarisch. Dragt-liefhebbers Akveld en Terhell springen aanstekelijk enthousiast (soms zelfs een tikje bewonderend) heen en weer door de betoverende boeken van een raadselachtige schrijfster. En dat werkt: je krijgt meteen zin om ze allemaal te (her)lezen.
 
Joukje Akveld en Annemarie Terhell: ABC Dragt. Leopold, Amsterdam. 189 blz. € 22,50. Vanaf 12 jaar.

Lees ook het interview van Bas Maliepaard met Tonke Dragt uit 2005:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt