Alaska - Anna Woltz

'Parker mag Sven niet'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 8 oktober 2016

Vorige

Terecht won Anna Woltz afgelopen dinsdag de Gouden Griffel met haar geweldige 'Gips'. Het eremetaal zat er al een paar boeken aan te komen, maar de aanloop duurde mij te lang. 'Mijn bijzonder rare week met Tess' kreeg in 2014 een eervolle vermelding, maar verdiende al Zilver. De jongerenroman 'Honderd uur nacht' werd vorig jaar genomineerd voor drie prijzen, die alle aan Woltz' neus voorbij gingen. Gelukkig volgde later nog wel de Nienke van Hichtumprijs.

Woltz is een van de beste kinderboekenschrijvers van dit moment, omdat ze een voortreffelijke stijl - eigentijds, spitsvondig, vlot, originele beelden en psychologische diepgang combineert met een filmisch en humorvol avontuur, dat heel veel kinderen aanspreekt.

Volgens dat succesrecept is ook haar nieuwste boek geschreven. In 'Alaska' draait het om Sven en Parker, die elkaar in een verse brugklas treffen. Sven heeft epilepsie en haat dat: "Als er een sport was die epilepsie heette, dan zou ik echt nooit van mijn leven op epilepsie gaan." Hij is vastbesloten niet 'die zielige jongen' te worden. Sterk hoe Woltz dit voornemen koppelt aan het gevoel dat elke brugklasser herkent: erbij willen horen, bang zijn dat je eigenaardigheden je tot outsider maken.

Parker verwoordt dat zo: "Dat is nou juist waar het om draait: dat we allemaal (...) aliens zijn." Het meisje heeft een traumatische tijd achter de rug: ze moest haar geliefde hond Alaska afstaan en was getuige van een gewapende overval in de fotowinkel van haar ouders. "Misdadigers houden zich niet aan de Kijkwijzer."

Parker mag Sven niet, omdat hij haar voor schut zet, en dat wordt alleen maar erger als blijkt dat uitgerekend hij het nieuwe baasje van Alaska is. Het dier is zijn hulphond. Parker besluit Alaska 's nachts te ontvoeren. Sven betrapt haar, maar herkent haar niet, omdat ze een bivakmuts draagt.

Er ontstaat een gesprek, waarin ze ontdekken iets belangrijks gemeen te hebben. Sinds de overval vraagt Parker zich angstig af hoe mensen dat doen: leven terwijl ze weten dat er elk moment iets ergs kan gebeuren. Sven worstelt met een vergelijkbaar probleem: hoe kun je leven als je elk moment een epileptische aanval kunt krijgen?

Zo vlecht Woltz knap een lijn over acceptatie en vertrouwen door dit avontuurlijke feelgood-verhaal, dat minstens zo goed is als 'Gips'. Griffeltje maar weer.

Anna Woltz: Alaska Querido; 184 blz. € 14,99. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Anna Woltz:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt