Alle dieren drijven - Gideon Samson

'God is verbaasd'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 10 februari 2017

Vorige

Haar fenomenale tekeningen in het prentenboek ‘Alle dieren drijven’ maakte Annemarie van Haeringen oorspronkelijk bij een Duitse hervertelling van het Bijbelverhaal over de ark van Noach. Omdat haar Nederlandse uitgever die te traditioneel vond, mocht Gideon Samson een volledig nieuwe tekst schrijven. En dat pakte wonderschoon uit.

Samson besloot het verhaal vanuit God te vertellen, zonder zijn naam te noemen. Een briljante vondst, die onzichtbare ik-persoon, die op een dag ziet dat de wereld wordt bevolkt door ‘rommelmakers, ruziezoekers en rotzooitrappers’. Niemand luistert nog naar hem, behalve een eveneens naamloze man, door Van Haeringen gekleed in een gewaad met een sterrenkaart erop, dat wellicht zijn connectie met het hogere symboliseert.

“Kun jij mij zien? vroeg ik verbaasd. ‘Doet dat ertoe?’ Hij klonk eigenwijs. Ik besloot dat ik deze man aardig vond.” Knap, hoe in dit piepkleine dialoogje zowel humor als diepgang zit, kenmerkend voor het hele boek. Want het is grappig, zo’n verbaasde God, en het antwoord van de man is niet alleen een tikje brutaal, maar tegelijkertijd een belangrijke vraag. Opvallend is ook dat Samson de tekst van God niet tussen aanhalingstekens zet en die van de man wél. Misschien omdat Gods stem niet hardop klinkt, maar meer vanbinnen?

Samen smeden ze een ‘waterdicht’ plan, de man bouwt een ark, dieren gaan aan boord en het water komt. Onder de onfortuinlijke achterblijvers tekent Van Haeringen centaurs en een eenhoorn, vast een knipoog naar het prentenboekje ‘Wat niemand weet’, over een eenhoorn tijdens de zondvloed, dat ze tien jaar geleden met Tonke Dragt maakte voor de Kinderboekenweek.

“Waarom die duif?”, vraagt God als de vogel op onderzoek is uitgestuurd. “Heb je mij soms niet meer nodig?” Weer zo’n terloopse doordenkvraag. “‘Soms niet nee”, antwoordt de man. ‘Soms kunnen we ook zonder elkaar.’”

Mooi hoeveel ruimte de tekst aan de illustraties laat, die uitblinken in het warme kleurgebruik (dat roestbruin en cipressengroen!) en de sterke composities. “Waarom maak je dat?”, staat er, op de tekening zien we dat het (offer)vuur van de man wordt bedoeld. “Ik begon te stralen”, is de enige zin bij de poëtische slotplaat, waarop regen als een kralengordijn in regenboogkleuren naar beneden hangt.
 
Gideon Samson: Alle dieren drijven. Ill. Annemarie van Haeringen. Leopold, 32 blz. € 14,99 . Vanaf 5 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Gideon Samson:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt