Allemaal mensen - Blexbolex

'De kok en de dj: allebei mixers'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 27 februari 2010

Vorige

Wat hebben een dj en een kok met elkaar gemeen? De één mixt muziek, de ander ingrediënten. En wat is het verschil tussen een bioloog en een sterrenkundige? De één tuurt door een microscoop naar beneden, de ander door een telescoop omhoog. Het zijn geen voor de hand liggende vergelijkingen, die de Fransman Blexbolex in dit schitterende 'retro' kijkboek in beeld brengt. De associatieve manier waarop deze striptekenaar en grafisch ontwerper op elke dubbele bladzijde steeds twee mensen naast elkaar neerzet, prikkelt de lezer/kijker om op zoek te gaan naar verrassende overeenkomsten en verschillen.

Aan het kleurgebruik en de strakke, eenvoudige vormentaal van de illustraties, met veel functioneel wit, is goed te zien dat Blexbolex zich heeft laten inspireren door de grafische kunst en beeldcultuur van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De tekeningen roepen herinneringen op aan affiches en (detective)omslagen uit die tijd.

De illustrator speelt met clichés; een piraat ziet er bijna lachwekkend uit met een overdaad aan piratenattributen: haak, houten been, ooglap, papagaai, verrekijker en hoed met doodskop. En ook de toeristen zijn op en top toerist: dikbuikige blanken in korte broek en hawaïhemd, compleet met fototoestel en verstandige heuptas.

Dat is geen gemakzucht, maar eerder subtiele spot. Want elders kiest Blexbolex juist voor een heel onverwacht beeld. Een boerin is hier een Chinese rijstplukster, een seizoenwerker de Kerstman en wandelaars zijn Parijzenaren in negentiende-eeuwse mode, flanerend langs een lommerrijk laantje.

Er zijn ook kleine verhaaltjes in dit boek te ontdekken. Waarom staan de astronaut en de dromer naast elkaar? Onwillekeurig vraag je je af of de dromer, een schooljongen, misschien fantaseert over een toekomst als ruimtevaarder. En waarom staat het woord 'plop' op een aanplakbiljet, op een doos en het pak van de motorrijder? Heeft de reclameman daar soms schuld aan?

'Allemaal mensen' is geen doorsnee boek met 'eerste woordjes', dat maakt Blexbolex plagerig duidelijk met bizarre woorden als 'excentriekeling', 'cycloop' en 'sandwichman'. Dit is eerst en vooral een uitdagend kijkboek vol humor, voor alle leeftijden. In maart verschijnt een soortgelijk boek van Blexbolex, getiteld 'Seizoenen'.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt