Alles wat ik voel - Stine Jensen

'Is angst reëel of niet?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 11 maart 2017

Vorige

Hoe komt het dat je niet trots bent op het ijsje dat je hebt gekocht, maar wel op je nieuwe fiets? En wat is eigenlijk het tegenovergestelde van trots? Bescheidenheid? Liefde, antwoordde de Schotse filosoof David Hume (1711-1776). Want “liefde richt zich op de ander, en trots op jezelf”. Maar liefde kan er wel weer voor zorgen dat je trots bent op iemand anders.

Zo pluist filosofe Stine Jensen twintig gevoelens uit. Aan het begin van elk hoofdstuk vertelt een fictief kind over een alledaagse situatie, die een bepaald gevoel heeft losgemaakt, dit om de materie - vol citaten van filosofen - dichtbij jonge lezers te brengen. Zo voelt een meisje zich schuldig, omdat ze een afspraak heeft gemaakt op de middag dat ze altijd met haar beste vriendin speelt. Na Jensens ‘theorie’ reflecteert het kind nog eens op de situatie en komt tot een inzicht.

Een functionele, maar ook wat gekunstelde opzet, die jammer genoeg veel minder persoonlijk is dan de aanpak in Jensens kinderboekdebuut ‘Lieve Stine, weet jij het?’ (Zilveren Griffel 2015), dat om die reden positief opviel. Daarin beantwoordde ze brieven van kinderen met vragen als ‘Waarom lieg ik?’.

Maar er is een groter probleem: hoewel Jensen onderhoudend schrijft, past haar taalgebruik geregeld niet bij de beoogde doelgroep (kinderen vanaf 9 jaar). Woorden als conservatief, calvinistisch en impulsief zijn voor de meeste basisschoolkinderen te hoog gegrepen en ook veel zinnen klinken veel te volwassen en bovendien nogal stijf: “Het is dus zaak te onderzoeken of een angst reëel is of niet”, “Het lichaam is het terrein bij uitstek waar de schaamte opereert”, “Het besef dat je individualiteit wordt ontkend, komt hard aan”.

Dit lijkt me meer taal waar je halverwege de middelbare school aan toe bent. De redactie had overigens ook de inconsequente hoofdstuktitels zorgvuldiger mogen nalopen: er staat ‘moed’ en ‘angst’, maar ook ‘jaloers’ en ‘verlegen’ (in plaats van ‘jaloezie’ en ‘verlegenheid’).

De variatie in de tekeningen van Marijke Klompmaker is groot: ze gebruikt ballpoint, verf, collagetechniek met foto’s. Het levert geslaagde beelden op (de eenzame vis, de verdrietige hond, het jongetje met een huis als lijf), maar het geheel oogt helaas onsamenhangend en, mede dankzij de vormgeving, rommelig.
 
Stine Jensen: Alles wat ik voel. Ill. Marijke Klompmaker. Kluitman, 157 blz. € 18,99 . Vanaf 9 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt