Als je terugkomt - Rebecca Stead

'Wie schreef dat mysterieuze briefje?'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 23 oktober 2010

Vorige

Op het eerste briefje dat Miranda (12) in een bibliotheekboek vindt, staat een angstaanjagende boodschap: "Ik ben gekomen om het leven van je vriend te redden, en dat van mezelf." Die vriend kan alleen Sal zijn, de jongen met wie Miranda al van kleins af een twee-eenheid vormt, maar tekenen dat hij in levensgevaar is, zijn er niet. Wie is die geheimzinnige brievenschrijver? En hoe kan het dat hij alles van haar lijkt te weten, zelfs dingen die ze nog niet eens heeft meegemaakt?

Dit is echt zo'n intrigerend puzzelboek dat de detective in de lezer wakker maakt. Maar het duurt wel even voor Stead je echt aan het werk zet. De eerste zestig bladzijden, tot het moment dat Miranda het briefje vindt, vertellen een onderhoudend, maar ongecompliceerd verhaal over vriendschap en schoolleven. Tenminste, dat lijkt zo. Later blijkt dat ook in dit deel al aanwijzingen rondslingeren, die je nodig hebt om het mysterie rond de briefjes op te lossen. Dat is wel het knapste aan dit boek: zelfs ogenschijnlijk onbelangrijke details krijgen betekenis.

Grofweg zet Stead drie verhaallijnen uit, die op de laatste bladzijden in elkaar grijpen. Miranda woont in een aftands appartement in New York. Haar slonzige moeder oefent als een bezetene voor een spelshow op televisie, waar ze als kandidate 20.000 dollar hoopt te winnen. Ondertussen lijkt de vriendschap tussen Sal en Miranda stuk te lopen, nadat Sal zonder enige aanleiding door een wildvreemde jongen in elkaar is getrapt. En dan is er nog de gestoorde zwerver, voor wie Miranda een beetje bang voor is: hij schopt naar vrachtwagens en slaapt met zijn hoofd onder de brievenbus.

Hoewel je al snel vermoedt dat Miranda's lievelingsboek, 'Een scheur in de ruimte' van Madeleine L'Engle, een sleutelrol in het verhaal speelt, is het ook dan nog verdraaid lastig om het raadsel op te lossen. In die religieus getinte fantasyroman uit 1973, onlangs heruitgegeven bij Librion, draait het om een tijdreis. Dat toch wel uitgekauwde concept verwerkt Stead op een verrassend abstracte manier. Geen clichématige tijdmachine in dit boek, maar wel spannende gedachten die onze beleving van tijd ter discussie stellen.

Het bizarre, detective-achtige uitgangspunt doet denken aan de eerste boeken van Jenny Valentine, voor iets oudere lezers, al sprankelt haar stijl veel meer en hebben haar personages meer diepgang. Hoewel Stead niet onverdienstelijk schrijft, maakt ze vooral indruk met de ingenieuze plot. Blijkbaar was dat genoeg om de Amerikaanse Gouden Griffel te winnen.

Rebecca Stead: Als je terugkomt. Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045111292; 200 blz. € 14,95. Vanaf 11 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Rebecca Stead:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt