Anders - Andreas Steinhöfel

'Anders doet anders'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 23 april 2016

Vorige

Kinderen worden door volwassenen teveel in een keurslijf gedwongen, lijkt Andreas Steinhöfel met zijn nieuwe, virtuoos geschreven boek te willen zeggen. "Ze moeten altijd worden wat wij in ze zien", merkt de bijlesleraar van hoofdpersoon Felix (11) op.

De jongen raakt na een ongeluk in coma en als hij driekwart jaar later ontwaakt, is hij veranderd: griezelig zelfverzekerd, geen onopvallende knul meer, maar iemand die alle blikken vangt. Hij ontwaart bovendien aura's om mensen, en benoemt hoe ze zich voelen. En het belangrijkste: Felix kan zich van voor het ongeluk niets meer herinneren.

Deze wonderlijke ontwikkeling beschrijft Steinhöfel niet vanuit de jongen, maar door de ogen van de volwassenen om hem heen. Ze weten zich geen raad met de nieuwe Felix, die niet meer aan het beeld voldoet dat zij van hem hadden.

Zijn vader ziet de verandering als een kans om zijn zoon opnieuw (als hij heel eerlijk is: alsnog) te leren kennen, maar dat is minder eenvoudig dan hij denkt. Zijn neurotische moeder wil juist alles bij het oude houden en heeft er grote moeite mee dat hij een veelbetekenende nieuwe naam kiest: Anders. Het enige kind met wie we meekijken is Anders' vriend Ben, die zich op een alledaagsere manier aan een overbezorgde moeder ontworstelt.

Steinhöfel, die met zijn weergaloze adolescentenroman 'Het midden van de wereld' al bewees een literaire hoogvlieger te zijn, zet alle ontregelde personages en hun onvolkomenheden genadeloos scherp en met humor neer. Die constructie houdt Anders wel op afstand, maar dat komt zijn geheimzinnigheid ten goede.

Naast de psychologische spanning, is er ook de suspense rond het vreselijke geheim dat Anders, Ben en hun klasgenoot Nisse delen, maar waarvan Anders zich niets meer herinnert.

Het verhaal van Anders wordt poëtisch omkleed door een legende over een angstaanjagende waternimf. Prachtig hoe Anders tijdens een waaghalzenduik in haar diepe poel - het enige moment waarop we zijn innerlijke stem horen - zichzelf terugvindt.

De complexe structuur en lange zinnen met tamelijk volwassen bespiegelingen, gaan de gemiddelde elfjarige boven de pet. Maar voor (jong)volwassenen is deze gelaagde roman over eenzaamheid, opgroeien en loslaten een grote aanwinst.

Andreas Steinhöfel: Anders Vert. Tjalling Bos. Hoogland & Van Klaveren; 216 blz. € 17,50. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Andreas Steinhöfel:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt