Anne, het paard en de rivier - Wouter Klootwijk

'Op weg op het paard'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 26 augustus 2017

Vorige

De kindernovelle ‘Anne, het paard en de rivier’ springt meteen in het oog dankzij de fraaie uitvoering. Op de kaft een vlammend geschilderd paard met op de rug een slapend meisje, dat een prachtige, met goudfolie bedrukte cape draagt. Deze cover zegt: ‘Dit boek is een juweeltje’, en dat is het ook.

De kalme vertelling gaat over Anne, die een werkpaard van haar vader naar haar oom in de bergen brengt. Een tocht van een paar dagen, die ze mag maken omdat haar moeder vroeger zelf ook wel zo’n avontuur had willen beleven. “Dat je dat durft,” zegt een jongen die ze onderweg tegenkomt, “alleen met een paard.” Annes inspirerende antwoord: “Ik weet niet of ik het durf, ik doe het.”

Spannend is de tocht niet echt - Anne ontmoet vriendelijke mensen, helpt een gezonken ijscokar uit de rivier te trekken - en toch blijf je geboeid. Dat heeft met Wouter Klootwijks vertelkunst te maken, die hij in de jaren negentig al liet zien in zijn kinderboekenserie over Adri, Martje en Wim. Zijn korte zinnen zijn onderhoudend, zijn observaties vermakelijk nuchter: “De rivier komt dichterbij. Nee, dat kan niet, denkt Anne, ik kom dichter bij de rivier.”

Door het verhaal klinkt een subtiele lofzang op ambachtelijkheid en het eenvoudige, gewone leven (in lijn met Klootwijks tv-programma’s). Stadse mensen, zo schrijft hij, vinden werkpaarden niet goed genoeg om op te rijden en als ze over eten praten, bespreken ze “gevulde dingetjes met dungesneden dingetjes erbij.” Anne rijdt op een knol en eet bruine bonen met uien en nog iets: “Nog iets is altijd lekker als het er niet doorheen zit, maar ernaast ligt op je bord.” In dit verhaal heten de mensen Teun, Greet en Jan (“een gewone naam. Maar dat hij mooi is wist hij niet.”) en verkiest de heldin een appelkist vol stro boven een bed om in te overnachten.

De jonge kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette is een ontdekking: zijn rood-oranje waterverfillustraties hebben iets nostalgisch en doen soms Russisch aan (de rode matroesjka-poppenwangen, de vele patronen in de kleding). Dromerig en zwierig, gestileerd en met veel decoratie: dit nieuwe talent geeft een indrukwekkend ‘eigen’ visitekaartje af.

Wouter Klootwijk: Anne, het paard en de rivier. Ill. Enzo Pérès-Labourdette. Leopold, 77 blz. € 14,99. Vanaf 8 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt