 |
Een vrouw gooit haar met explosieven behangen dochtertje door het open raam van de limousine van de steenrijke zakenman Abraham Babel en blaast zichzelf op. Abraham en zijn kleindochter Alice overleven de aanslag, de rest van de familie in de auto komt om.
Met die schokkende proloog begint Vlaming Jan De Leeuw zijn vuistdikke 'Babel', een zeldzaam actuele, ambitieuze jongerenroman over wat de mensheid verdeelt: geld en geloof.
Babel is eigenaar van het Global Business Building (natuurlijk een verwijzing naar het World Trade Center), een filmisch beschreven 'verticale stad' van 330 verdiepingen, die in de volksmond 'de toren van Babel' wordt genoemd. Bovenin, zwaar beveiligd en omringd door exorbitante luxe, wonen hij en Alice, die sinds de aanslag is verlamd en zich een goudvis in een dure vissenkom voelt.
Dan komt de stugge wees Naomi in haar leven, een schoonmaakster uit de kelders van de toren, die bliksemsnel promotie maakt naar de vertrekken van de Babels. De 'vreemde mengeling van fatalisme en brutaliteit' die Naomi uitstraalt, trekt Alice aan en ze benoemt het meisje tot gezelschapsdame.
De Leeuw doorspekt het boek met verwijzingen naar de Bijbel, sprookjes en tarot, waarvan de toegevoegde waarde niet altijd evident is. De diepgang zit meer in zijn gelaagde personages en gevatte dialogen, die soms wat gedragen klinken, alsof ze voor toneel geschreven zijn. Het interessantst zijn de overpeinzingen en gesprekken over religie en de strijd namens of tégen God. Alice denkt: geloof stonk naar de wreedheid van de mens, niet naar de goedheid van een god.
Naomi laat niets los over haar verleden, maar de lezer weet meer en daardoor stijgt de spanning: is dit meisje een wolvin in schaapskleren of hebben de Babels meer te vrezen van Lichtenstern, de geslepen rechterhand van Abraham, die welbewust diens zicht op de werkelijkheid vertroebelt?
Die dreiging had nog sterker aangezet mogen worden. Nu sluimert die te lang en zakt de spanning soms in. De ontknoping blijft bovendien helaas wat vaag, waardoor die niet zo'n indruk maakt als de openingsscène. Maar als geheel is 'Babel' toch de moeite waard, dankzij de blijvend intrigerende, duistere sfeer, de beklijvende personages en de echo's van de actualiteit, die niet vaak zo sterk in de jeugdliteratuur doorklinken.
Jan De Leeuw: Babel De Eenhoorn; 495 blz. euro 24,95. Vanaf 15 jaar.
|