Bezoek voor Beer, Bedtijd voor Beer en Beer is ziek - Bonny Becker

'Ik ben vréselijk ziek'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 januari 2013

Vorige
Misschien komt het doordat er al zoveel prentenboeken over beren zijn dat de beer van Bonny Becker niet direct in het oog springt. Ook de pastelkleurige aquareltekeningen waarin Beer en zijn vriendje Muis zijn neergezet, werken niet echt mee: ze ademen huiselijke gezelligheid, maar vallen niet op. En dan zijn er de sterke associaties met klassiekers, die niet voor deze Beer pleiten. De onlangs verfilmde prentenboeken over Brammert en Tissie gaan ook al over een beer en een muis en de titel ‘Bedtijd voor Beer’ doet onmiddellijk denken aan ‘Welterusten, kleine Beer’.

Toch heeft Beer onlangs mijn hart veroverd met zijn verrukkelijk aanstellerige optreden in het nieuwste deel: ‘Beer is ziek’. Hij vindt dat Muis veel te opgewekt reageert als hij met een gammel snothoofd op de bank ligt. ,,Ik ben bang dat je niet weet hoe slecht ik eraan toe ben”, zegt hij, om er met veel gevoel voor theater aan toe te voegen: “Sterker nog, ik denk dat ik het niet lang meer maak.”

Hij overdrijft steeds meer, maar zelfs als hij zijn testament aan Muis dicteert, is die nauwelijks onder de indruk. Hij verheugt zich zelfs op de rolschaatsen die Beer hem zal nalaten! De tekst is op zichzelf al grappig, maar de tekeningen maken het af. Aan alles zie je hoe Beer de zielenpiet uithangt: hij laat zijn logge lijf aan één vinger door Muis de trap op slepen en zijn lodderige blik wordt fel als Muis geen medelijden toont.

Typisch beer, blijkt uit de eerste twee delen. In ‘Bedtijd voor Beer’ eist de diva van Muis ‘absolute stilte’ tijdens het inslapen. Muis, nooit te beroerd om de zeurkous dwars te zitten, besluit te testen wat Beer nog kan horen. ,,‘Kun je dit horen?’, mompelde Muis in zijn kussen. ‘JA!’ ‘Hoe is het mogelijk. En dit?’, zei Muis van onder zijn kussen.” Zelden heb ik zo gelachen om een prentenboek.

Het eerste deel, ‘Bezoek voor Beer’, is trouwens eerder ontroerend dan hilarisch. Beer houdt niet van bezoek, maar Muis weet zijn huis én leven binnen te dringen. Blij toe, want dit komische duo verdiende nog minstens twee andere delen.
 
Bonny Becker: Bezoek voor Beer,Bedtijd voor Beer enBeer is ziek. Vertaald uit het Engels door Berd Ruttenberg. Ill. Kady MacDonald Denton. Hoogland & Van Klaveren, Hoorn. € 14,50 p/st. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt