Beste Bregje Boentjes en Juffrouw van Zanten en de 7 rovers - Mathilde Stein

'De circustent, gezien vanuit de nok'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 28 mei 2011

Vorige


Mathilde Stein (1969) timmert al enige jaren aan de weg als prentenboekenschrijfster, met als voorlopig hoogtepunt ‘Bang Mannetje’. Haar boeken steken ontwapenend de draak met rovers, monsters, spoken, kortom: alles wat griezelig is. De humor zit vaak in de naïeve of laconieke manier waarop de hoofdpersonen met al die engerds omgaan.

Wat dat betreft is ‘Juffrouw van Zanten en de 7 rovers’ een echte Stein. De rovers overvallen de koets van opvoeddeskundige Juffrouw van Zanten, maar die is niet onder de indruk. De ritmische tekst op rijm vertelt hoe ze de rovers heropvoedt tot brave borsten. Even lijkt het te lukken, tot ze meedoen aan een opvoedkampioenschap.

Waarom ontwerper Dorine de Vos (1948) nog nooit eerder een prentenboek illustreerde, is een raadsel. Haar tekeningen zijn een feestelijke explosie van eigenzinnigheid. Op elke bladzijde spelen zich tientallen komische en soms licht absurdistische scènes af, dwars door elkaar heen getekend, compleet uit verhouding, piepklein en groot, in kleur geschilderd, met zwart-wit potlood of krasserige ballpoint getekend. Ruimte is schaars in dit boek: alles is vol getekend en daardoor op het eerste gezicht chaotisch. Maar als je goed kijkt, is er wel degelijk sprake van een knappe, doordachte compositie.

Veel traditioneler, een tikje ‘retro' van kleur en stijl zelfs, maar wél veelbelovend, is het werk van Chuck Groenink (1982), een andere debutant met wie Stein bijna gelijktijdig ‘Beste Bregje Boentjes’ uitbrengt. Een veel subtieler verhaal dan we van haar gewend zijn. Bregje ontvangt een brief en fantaseert van wie die zou komen. Misschien wel van de koningin, van een geheime liefde, een Hollywoodregisseur of van buitenaardse wezens. In alle gevallen zou het een ontsnapping aan haar huidige leven bij een akelige moeder betekenen: ze wordt prinses, actrice of circusartiest.

Groenink schildert een prachtige circustent, de enige plaat waarop hij een gedurfd perspectief kiest: vanuit de nok zien we het publiek in een cirkel zitten en Bregje heel dichtbij aan de trapeze hangen. Daarbij staat de gefantaseerde brief van de circusdirecteur. Ook Groeninks illustraties zijn vol, maar hier werkt dat een beetje benauwend: alles is dicht geschilderd. Hij heeft genoeg originele ideeën, zijn kleurgebruik is sfeervol en er zijn geestige details te ontdekken, maar een volgende keer mag het iets afwisselender en luchtiger.

Mathilde Stein: Beste Bregje Boentjes (ill. Chuck Groenink) en Juffrouw van Zanten & de 7 rovers (ill. Dorine de Vos). Lemniscaat, Rotterdam. € 14,95. Vanaf 6 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Mathilde Stein:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt