Bezoek van Mister P - Veronica Hazelhoff

'Mister P. doet pijn, en zijn zoontje ook'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 9 december 2006

Vorige

Geniepig lispelend laat Mister P. steeds weer van zich horen, altijd op momenten dat het Jo-Jo helemaal niet schikt. Een bezoekje van dat pijnmonster komt natuurlijk nooit uit, maar als Jo-Jo moet voetballen is het extra vervelend. ,,Eigenlijk doet lles zeer h?", fluistert Mister Pijn pesterig in Jo-Jo's hoofd. ,,De hele bliksemse boel."

Jo-Jo heeft reuma en vecht elke dag verbeten tegen Mister P. Maar de ongewenste bezoeker is een vasthoudende sadist. Hij bezorgt Jo-Jo dikke, rode knien en zwakke enkels of warm kloppende knokkels, zodat de jongen slecht kan lopen, geen veters kan strikken en altijd moe is.

Tijdens een vakantie ontmoet Jo-Jo het buitenlandse meisje Lena, die met haar moeder wacht op een verblijfsvergunning. Lena gaat goed om met Jo-Jo's ziekte, in tegenstelling tot de meeste andere mensen. Ze doet niet overdreven optimistisch of vrolijk, maar kijkt hem ook niet aan met zo'n medelijdende blik.

De twee raken bevriend, een beetje verliefd, en ontdekken dat Mister P een zoon heeft, die op bezoek komt tijdens ruzies en als er afscheid genomen wordt. Jo-Jo is bang dat Zoontje P toeslaat als Lena niet in Nederland mag blijven. Mister P mg geen versterking krijgen, juist nu het Jo-Jo langzaam steeds beter gaat.

'Bezoek van Mister P' is in alle opzichten een uitzonderlijk boek over wat fysieke en psychische pijn met een jong mens doet. Geen opwekkend thema, en toch is het verhaal nooit zielig of klagerig. Dat komt doordat de pijn een op zichzelf staand personage is aan wie de lezer een hekel mag hebben. Jo-Jo zelf wordt daardoor geen beklagenswaardig figuur, maar een sterke, strijdbare jongen.

Bovendien is Veronica Hazelhoff als geen ander in staat ook alle zwaarte en sentimentaliteit uit haar taal te weren. Ze schrijft sober, soms zo nuchter dat het geestig is, en toch spreekt uit elke scne gevoel. 'Bezoek van Mister P' is een belangrijk, warm menselijk boek dat het verdient gekoesterd te worden.

Update: In oktober 2007 ontving Veronica Hazelhoff een Zilveren Griffel voor dit boek.

Lees ook de andere artikelen uit Trouw over Veronica Hazelhoff:

  • Veronica Hazelhoff over het boek dat ze mest schrijven (interview)
  • Haar toon versoberde steeds meer (kort in memoriam)
  • Pijn kreeg een eigen personage (naschrift)


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt