Bij ons in de straat - Koos Meinderts en Annette Fienieg

'Buurvrouw is zeemeermin'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 8 september 2012

Vorige

Bij kinderboekenmakers Koos Meinderts en Annette Fienieg in de straat wonen rare mensen, als je hun nieuwste prentenboek mag geloven. Daarin stellen ze hun buren van nummer 1 tot en met 10 voor, in grappige versjes en tekeningen vol verrassende details.

Op nummer 1 woont een heel voorname, dikke dame: ‘zij is namelijk een Koningin/ ze is als Koningin geboren/ met twee Koninklijke oren/ en een vorstelijke onderkin’. Haar huis ziet eruit als een klein paleis, maar is niet het opzienbarendste in de straat.

Verderop komen we de woonwagen van Mooie Molly tegen, de boot Kleine Jantje Hens aan Dek, de saloon van Cowboy Henkie (hij zit op de cowboyschool/ waar hij uit de heup leert schieten/ met een klappertjespistool) en het zelfgebreide huis van Tante Truitje, met een knoop als deurslot. Zelfs de cactussen in de vensterbank bestaan uit groene bolletjes wol met breipennen als stekels erin gestoken.

In de tekeningen leer je de bewoners beter kennen. De ouwe dief Arie B., van nummer twee, heeft zijn huis voorzien van tralies en prikkeldraad. Waarschijnlijk om de stapel gestolen televisies te beschermen tegen collega-dieven. De grap is natuurlijk dat hij nu praktisch in een gevangenis woont.

De zeemeermin die in een immense vissenkom huist (te betreden via een trapje en een duikplank), houdt goudvissen als huisdier. Ze eten als een kat uit een bakje.

‘Op nummer 11/ daar woon ikzelf/ samen met Annette/ ik maakte de gedichten/ en Annette de portretten’, besluit Meinderts de bundel, die stiekem natuurlijk ook een telboek is. Vreemd genoeg zijn de makers het enige echtpaar in de straat, maar nog merkwaardiger is het ontbreken van buurtkinderen, toch de primaire doelgroep van het boek.

Een gemiste kans, maar dat neemt niet weg dat dit verzorgde boek een hoogtepunt is uit het gezamenlijke oeuvre van het echtpaar. Door de ongecompliceerde toon van de vrolijke versjes, maar vooral door de frisse, humoristische illustraties, die van constante kwaliteit zijn. De bijna grafische stijl en het heldere kleurgebruik hebben veel weg van de sjabloondrukken die Fienieg als vrij kunstenaar maakt. Die eenvoud werkt, zo blijkt nu, ook uitstekend in een boek voor de allerkleinsten.

Bekroond met de Kinderboekwinkelprijs 2013.

Koos Meinderts: Bij ons in de straat.Ill. Annette Fienieg. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047704805; 22 blz. € 11,95. Vanaf 3 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Koos Meinderts en Annette Fienieg:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt