Bijna jarig - Imme Dros

'Op zolder staat Ella's cadeau'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 29 oktober 2005

Vorige

Imme Dros schrijft zoals Harrie Geelen illustreert: poŰtisch en kleurrijk. Daarom zijn de soms licht nostalgische prentenboeken van dit duo bijna zonder uitzondering een succes. Ook 'Bijna jarig' ademt een knusse veiligheid die je in nog maar weinig moderne kinderboeken tegenkomt. Maar zoetsappig, oubollig of voorspelbaar wordt het nergens. Integendeel: ook dit prentenboek laat zich telkens opnieuw herlezen en bekijken.

De grote kracht van 'Bijna jarig' is de natuurgetrouwe hoofdpersoon Ella. Ze is een Úchte kleuter, niet een meisje van wie je merkt dat een volwassene haar bedacht heeft.

Nog zeven dagen en dan viert Ella haar verjaardag. Ze weet al wat ze gaat doen, wat ze gaat eten en wie ze uitnodigt, maar nog niet wat ze zal krijgen. Op zolder staat haar cadeau en daarom mag ze daar tot haar verjaardag niet komen. Dat is moeilijk, maar het lukt. Ella speelt gewoon lekker veel met Lucy, dan gaat de tijd snel voorbij.

Als de timmerman zijn ladder tegen het dak laat staan tijdens de middagpauze, klimt Ella op de eerste tree. "Maar Lucy wil er ook bij. Daarom moet Ella naar de tweede. Dan kan Lucy op de eerste staan." En voor ze het weten zijn ze op het dak. Daar kun je door een raam naar binnen kijken. "O, wat gek is dat, zo zie je de zolder", constateert Ella. Plotseling ziet ze haar cadeau.

Nu loopt Ella met twee verschrikkelijke geheimen rond. Ze heeft het cadeau gezien Ún ze is op het dak geweest. "Ze voelt zich misselijk. Net als toen op de kermis. Na twee keer in de zweefmolen. En veel poffertjes." Hoe kan Ella haar geheimen kwijt?

'Bijna jarig' is een vertederend verjaardagsverhaal, geschreven in korte, ritmische zinnen. Met beperkte middelen laat Imme Dros zien hoe een kleuter haar grenzen verlegt, ontdekt wat haar mogelijkheden zijn en wat wel en niet mag. Harrie Geelens illustraties, bijna allemaal omlijnd, geven je het gevoel alsof je, net als Ella, door een raam kijkt. Door dat raam krijgt de lÚzer de prachtigste kleuren voorgeschoteld - een cadeau op zich, dat gelukkig geen schuldgevoelens oplevert.

Update: Dinsdag 3 oktober 2006 ontving Imme Dros een Zilveren Griffel voor dit boek.

Lees ook de recensie van 'Pareltjespap is pap voor prinsessen', het vierde boek over Ella.


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt