Birdie - Laure Van den Broeck

'Indrukwekkend portret van zwijgzame puber'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 7 juli 2012

Vorige

Zoals je de maan kunt schilderen door het papier met zwart te vullen en een cirkel uit te sparen, zo roept de Vlaamse Laure Van den Broeck haar hoofdpersoon Birdie (15) op. Door haar omgeving met grote precisie te beschrijven, haar door de ogen van andere personages te laten zien, krijgt het gesloten meisje steeds duidelijker contouren.

Iedereen probeert vat op haar te krijgen, haar onpeilbare zwijgzaamheid uit te leggen en haar te vertellen wat ze moet doen. Haar jonge moeder Felicity, ijzige tante Alice, beste vriend Cassius, haar therapeut; allemaal cirkelen ze om haar heen, zodat Birdie – haar bijnaam zegt het al – als een vogeltje gekooid is.

Al snel wordt duidelijk dat de dood van haar vader, vier jaar eerder, iets te maken heeft met haar wat droefgeestige ontoegankelijkheid. Haar moeder meent dat Birdie moet worden overgehaald om ‘monter voorwaarts te leven’. Maar uit de fragmenten waarin Birdie aan het woord komt blijkt dat haar pijn, meer nog dan met het verlies zelf, te maken heeft met de existentiële waarheid die zich door haar vaders dood opdrong: ‘Iedereen is alleen.’

Als haar gebrouilleerde familie na de dood van haar grootvader bijeenkomt op een stormachtig eiland, raakt Birdie steeds verder in het nauw. Felicity aast op haar erfenis, om met haar vriend naar Spanje te kunnen emigreren, Alice wil haar nichtje meenemen naar Londen en Cassius wil Birdie als vriendinnetje. Iedereen, kortom, wil iets van haar, maar is uiteindelijk met zichzelf bezig.

Deze tweede roman van Laure Van den Broeck moet het evenmin als haar geslaagde debuut ‘De 17e zomer van Maurice Hamster’ van de actie hebben, al is de ontknoping tamelijk spectaculair. Het verhaal ontleent zijn spanning aan de behoedzame psychologische uitwerking van de personages. Gelukkig ontdoet Van den Broeck Birdie niet van al haar mysterie. Het meisje ontwikkelt zich wel, tussen twee sterfgevallen - een sterke constructie, die niet stoort – maar blijft enigszins ongrijpbaar.

Van den Broecks ‘on-Nederlands’ bloemrijke stijl viel al eerder op. Ook in ‘Birdie’ maken haar rijke vocabulaire en zorgvuldige formulering indruk. Afzonderlijke passages zijn ook los van het grote verhaal een genot om te lezen.

Laure Van den Broeck: Birdie.Lannoo, Tielt. ISBN 9789020989304; 334 blz. € 16,99. Vanaf 16 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Laure Van den Broeck:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt