Blikschade - Lieneke Dijkzeul

'Woedend is Raaf, omdat hij blind wordt'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 8 april 2006

Vorige

Klik! Een kobaltblauwe kwal op het natte strand. Klik! Het kalende hoofd van zijn vader. Klik! Raaf maakt van alle bijzondere dingen die hij ziet gedachtefoto's. Koortsachtig speurt hij zijn geliefde eiland Texel af naar beelden die hij voor altijd moet onthouden. Want binnenkort zal alles verdwijnen achter een grijze mist: Raaf heeft een oogziekte en wordt blind.

Het begon met zwevende letters op het schoolbord en nu is zijn vader al een 'vaderlegpuzzel, met allemaal losse vaderstukjes.' Dat de wereld zich tergend aan Raafs zicht onttrekt, maakt hem woedend. Maar wat extra aandacht van anderen wijst hij af. Zo raakt hij in gevecht met zichzelf, zijn ouders en de meester.

De bokkige opbouw van het verhaal benadrukt Raafs frustratie. Soms zijn de scènes geladen en agressief, dan plotseling weer ingetogen. In een ontroerend sleutelmoment komen alle emoties bij elkaar. Raaf wil niet naar school op het blindeninstituut en maakt daarover hevig ruzie met zijn vader. Ze schreeuwen en vloeken, maar komen door een dierbare herinnering tot elkaar.

Na een wel erg toevallige ontmoeting met een groep blinde jongens, ziet Raaf in dat blind worden niet het einde van het leven betekent. Gelukkig weet Lieneke Dijkzeul dat zo op te schrijven dat 'Blikschade' niet ontaardt in een sentimenteel boek met een vette moraal. Haar stijl is nuchter en recht door zee en daardoor komt Raafs lot extra hard aan.

Die stijl laat haar in de steek als ze de gesprekken met de blinde jongens optekent. Hun gespreksonderwerpen zijn mooi (Hoe droom je als je blind bent?), maar vaak geforceerd grappig en soms verwarrend opgeschreven.

'Blikschade' is de vijfde novelle in de Kidsbibliotheek, die de beste Nederlandse kinderboekenauteurs onder de aandacht van het grote publiek wil brengen. De titels zijn tot nu toe bijna allemaal de moeite waard en kosten maar € 3,95. Leesbevordering zoals het hoort!

Lees ook het interview met Lieneke Dijkzeul over haar boek 'Aan de bal', dat Bas Maliepaard voor de kinderwebsite van Radio Nederland Wereldomroep schreef: "Ik probeer weleens niet zo Nederlands te zijn"

Lees ook de recensies van andere delen uit de Kidsbibliotheek van Lemniscaat, zoals 'Kus' van Lydia Rood, 'De diepte van een Zweeds meer' van Daan Remmerts de Vries, 'SMS' van Tjibbe Veldkamp en 'Een verhaal met een tong' van Edward van de Vendel.


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt