Boer Boris in de sneeuw - Ted van Lieshout

'Het erf is wit, de wei is wit'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 30 november 2013

Vorige

Het blijft betoverend om ’s ochtends opeens een sneeuwdeken over de wereld te zien liggen. Philip Hopman weet die betovering te vangen in zijn prachtige illustratie van het besneeuwde erf van Boer Boris, de kleuterhoofdpersoon uit inmiddels drie prentenboeken.

Alles is donzig wit en grijs en ijsblauw - op het raampje in de boerderij na, waarachter Boris in zijn pyjama zijn ogen uitkijkt: “Het erf is wit, de wei is wit en wit zijn alle koeien,/ en hagelwit de akkers waar de prei en spruiten groeien. (…) Wit is broertje Berend, en wit is zusje Sam./ De schapen ook. Die waren wit al vóór de winter kwam.”

Boer Boris heeft alles in zich om een ‘character’ te worden dat elke kleuter over een tijdje kent. Zijn allitererende naam is natuurlijk slim gekozen, de brave, maar herkenbare titels ook. Het boerenleven spreekt bovendien tot de verbeelding en dat van Boris helemáál, want zijn ouders zijn nergens te bekennen. Boris verzorgt in z’n eentje de dieren en het land, kookt soep, bakt brood en crost op een tractor rond. Hoe stoer is dat?

Vrolijke verhalen op rijm zijn geliefd bij voorlezers. Ook dat bieden deze boeken, al zijn de teksten niet zo vindingrijk als die van Marjet Huiberts, bedenker van onder meer Aadje Piraatje. Van Lieshouts ritmische zinnen lezen soepel voor, alleen deze houterige mag er in een herdruk wel uit: ‘Ze zetten Sam, het arm ding/ meteen bij de verwarming’.

Toch heb ik geen enkel bezwaar tegen een grootse doorbraak van Boer Boris, alleen al vanwege de beeldschone tekeningen. Hopmans illustraties lijken wel te gloeien, zo mooi warm is zijn kleurgebruik. De perspectieven verrassen: als de veestapel in zee gaat zwemmen, zie je de watertrappelende poten van onderaf. Hopman heeft bovendien oog voor detail: Boris’ servies is natuurlijk van Boerenbont en het muisje dat in zijn nachtkastje slaapt en hem overal vergezelt is grappig. Als Boris met de tractor zijn broer uit een wak sleept (best spannend), lift het muisje mee op piepkleine ski’s (toch nog even lachen). Ook hilarisch: dikke varkens op kunstschaatsen!

De serie begint met het aardige telboek ´Boer Boris´ en komt op stoom met het geestige ´Boer Boris gaat naar zee´. ´Boer Boris in de sneeuw´, ten slotte, is een fijn, knus winterboek.
 
Ted van Lieshout: Boer Boris in de sneeuw. Ill. Philip Hopman. Gottmer, Haarlem. 26 blz. € 12,95. Vanaf 3 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Ted van Lieshout:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt