Borealis - Marloes Morshuis

'Ontvoerd naar Borealis'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 november 2016

Vorige

Haar sympathieke debuut 'Koken voor de keizer' deed in de verte al denken aan 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw, maar met haar tweede boek zet Marloes Morshuis zichzelf nog nadrukkelijker in de traditie van de oud-politicus. 'Borealis' is, net als Terlouws boeken, een avontuur rond een politiek-maatschappelijk thema, in dit geval de klimaatverandering.

Morshuis, die bij GroenLinks werkte, heeft duidelijk een boodschap, maar verpakt die in een zeer aantrekkelijke ecothriller, die bijna constant onder spanning staat. Een geheime organisatie heeft bijna tweehonderd kinderen van rond de 13 uit elk een ander land ontvoerd en ondergebracht in een afgelegen kamp in Alaska: Borealis, vernoemd naar het noorderlicht. De Nederlandse Joppe deelt een huisje met zeven anderen.

Een rijke zakenman, een politica en een klimaatprofessor, die zich de Trias noemen, hebben Borealis gesticht als een ark van Noach. Ze verwachten dat de klimaatverandering op korte termijn een zondvloed zal veroorzaken, die de mensheid zal uitwissen, op deze kinderen na.

Het is een minder sprookjesachtig verhaal dan Morshuis' debuut, maar schurkt dit keer eerder aan tegen de dystopische romans die de laatste jaren veel voor jongeren verschijnen. Waar in de plot van 'Koken voor de keizer' nog wat zwakke plekken zaten, is die nu geloofwaardiger. Al moet je bereid zijn mee te gaan in de minder aannemelijke premisse: het wereldwijd selecteren en ontvoeren van zoveel kinderen.

Joppe en drie vrienden proberen te vluchten, maar dat gaat niet zo makkelijk. Vanaf dat moment ademt het boek een claustrofobische sfeer: "[Joppe] voelde zich als een vlieg die keer op keer tegen een ruit vloog." Zo staan er meer geslaagde typeringen tussen de vlotte zinnen: "Er hing een vreemde stemming, vond Joppe. Alsof de zaal zou ontploffen als je er een lucifer bij zou houden."

De psychologie is ondergeschikt aan het avontuur. Wat zo'n ontvoering écht met een kind doet, de angst en radeloosheid, het gemis van familie: dat wordt allemaal tussen neus en lippen door aangestipt. De kinderen zijn vooral strijdbaar, al voelt een enkeling zich uitverkoren, wat een interessant, maar ook te kort aangeroerd gegeven is. Joppe en co zijn vastbesloten aan de Trias te ontkomen. Maar die gaat - letterlijk - over lijken om Borealis in stand te houden.

Marloes Morshuis: Borealis Lemniscaat; 268 blz. € 14,95. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Marloes Morshuis:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt