Brendon Chase - B.B.

'Samen in het woud'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 9 januari 2016

Vorige

"Vrouwen, vrouwen en nog eens vrouwen. Ik heb het wel een beetje gehad met die jurkenbrigade." En dus stelt Robin (15) zijn broertjes John (13) en Harold (12) voor om te ontsnappen aan hun strenge tante, bij wie ze wonen zolang hun ouders in India zijn. Robin wil in de wildernis gaan wonen: het naburige woud Brendon Chase.

Dat is het vertrekpunt van een machtig avontuur dat bol staat van de jongensromantiek. Schrijver B.B., pseudoniem van de Brit Denys Watkins-Pitchford, schreef het al in 1944, maar het kreeg nooit een Nederlandse vertaling. Wel werd hier begin jaren tachtig de gelijknamige tv-serie uitgezonden.

In een kalm, soms wat traag tempo, dat bij de leeftijd van dit boek past, vertelt B.B. smakelijk over hoe aanvankelijk alleen Robin en John en later ook Harold aan het begin van een zomer in de twintiger jaren weglopen en hun kamp opslaan in een holle eikenboom in het bos.

De vrijbuiters slapen op bedden van varens en leven van wat het bos te bieden heeft: ze vissen, roven nesten leeg en schieten konijnen, waterhoentjes, een varken en zelfs een hert. De pelzen gebruiken ze om hun al snel gescheurde stadskleding te vervangen.

Ondanks alle jacht ademt het boek een hartstochtelijke bewondering voor de natuur. B.B. beschrijft de schoonheid van dieren en planten in meeslepende, lyrische passages. Over de naderende herfst: "Wat een prachtgezicht! Wat een kleuren wervelden er door de struiken. Hoe geurig en doordringend was nu de ochtendlucht die door het verhitte woud blies als een frisse wind door een stoffige kamer!"

De spanning in 'Brendon Chase' zit niet alleen in de survival, maar ook in het klassieke kat-en-muisspel met brigadier Bunting, die verwoede pogingen doet om de jongens te vinden. Zelfs grootscheepse zoekacties hebben geen resultaat. Acht maanden lukt het de broers om hun wilde leven vol te houden, mede dankzij de oude Smoko Joe, een zonderlinge houtskoolbrander met wie ze bevriend raken.

Hoewel de nadruk op het avontuur ligt, heeft B.B. ook subtiel aandacht voor het gevoelsleven van zijn personages: kalverliefde, heimwee en omgaan met angst en dood. Een boek om je heerlijk een poos in te verschansen, zoals de jongens in het woud.

B.B.: Brendon Chase Ill. Denys Watkins- Pitchford. Vert.: Luc van Heerwaarden. Ploegsma; 369 blz. euro 17,99. Vanaf 10 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt