Broergeheim - Emiel de Wild

'Stefan is uitgegumd'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 15 juni 2013

Vorige

,,Het was of er een vreemd, wild dier in mijn navel kroop en op de bodem van mijn buik ging liggen stinken.” Zo verwoordt Joerie (11) zijn akelige gevoel als hij zonder verklaring naar zijn oma wordt gebracht om daar voor onbepaalde tijd te logeren. Om erachter te komen wat er speelt, schrijft hij zijn broer Stefan, maar de brieven blijven onbeantwoord. Als Joerie na een maand weer wordt opgehaald, blijken zijn ouders in de tussentijd verhuisd. En in het nieuwe huis is geen kamer voor Stefan.

Emiel de Wild (1978) maakt meteen blijvende indruk met zijn debuut, een aangrijpend brievenboek over gemis én over de vraag wat het betekent om familie van iemand te zijn. Stefan lijkt wel dood, maar is door zijn ouders ‘uitgegumd’. ,,Stefan is op een plek waar hij beter af is dan hier”, zegt zijn vader, en later: ,,Stefan heeft iets heel ergs gedaan.” Moeder gaat verder als Joerie wanhopig gilt dat hij wil weten wáár Stefan is: ,,‘Ik weet niet over wie je het hebt,’ snauwde ze. ‘Mijn broer,’ zei ik. ‘Joerie,’ zei mam rustig, ‘ik heb maar één zoon. En dat ben jij.’”

Trefzeker, in een heldere, geconcentreerde stijl, schept De Wild een steeds beklemmender sfeer. Joerie kan zijn brieven niet versturen, maar blijft schrijven. Hij vertelt hoe hij tevergeefs probeert een spoor van Stefan terug te vinden en zelfs inbreekt in zijn oude huis: ,,Op de deur van jouw kamer kon je aan de stukjes plakband zien waar je Ferrari-poster had gehangen (…) Het rook hier naar jou!” Dat soort intieme beelden komen keihard binnen.

Bijna terloops vang je een glimp op van Stefan en de verhouding tussen de broers. Stefan maakte vaak ruzie, deed gevaarlijke dingen en Joerie was er als hij in de problemen zat: ,,Want mam heeft het fout. Jij bent wel te redden.”

Op eenzelfde subtiele manier zie je de kille façade van Joerie’s ouders afbrokkelen en krijg je langzaam mededogen en begrip voor hun ingewikkelde situatie.

Op twee derde van het boek komt Joerie erachter wat Stefan heeft gedaan. Hij keert zich resoluut van hem af, maar stuurt een jaar later toch al zijn brieven op. En er komt antwoord, in onbeholpen staccato zinnen, waarmee De Wild ook Stefan een ontroerende, eigen stem geeft, zonder zijn daad te vergoelijken.

Emiel de Wild: Broergeheim. Leopold, Amsterdam. 168 blz. € 14,95. Vanaf 13 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt