Bunkerdagboek - Kevin Brooks

'In een bunker gestopt'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 22 maart 2014

Vorige

Inktzwart. Nachtmerrieachtig. Claustrofobisch. Kevin Brooks staat bekend om zijn snoeiharde jongerenromans met thrillerachtige elementen, maar zo duister als nu heeft hij het nog nooit gemaakt. ‘Bunkerdagboek’ is een wreed, nagelbijtend spannend verhaal, over controleverlies en overlevingsdrang.

De dakloze jongere Linus (16) wordt op een verlaten stationsplein bedwelmd en ontvoerd. Hij ontwaakt in een witte, raamloze ruimte. Er is een lift, maar zonder bedieningspaneel. Er zijn zes slaapkamers, een keuken, een badkamer. In alle plafonds zitten camera’s en microfoons, muurvast. In de gang hangt een klok: om acht uur gaan de lichten aan, om middernacht weer uit.

De dagen erna spuwt de lift nog vijf ontvoerden uit: de slimme Jenny (9), over wie Linus zich ontfermt, heroïneverslaafde Fred, de nuffige makelaar Anja, de gesjeesde managementconsultant Bird en de terminaal zieke natuurfilosoof Russell. Niemand weet waarom ze zijn ontvoerd.

Linus houdt in zijn notitieblok een dagboek bij en beschrijft de groeiende paniek, de hoop, zijn ontsnappingspogingen, die bruut worden afgestraft met uren ondraaglijk lawaai, een bedwelmende chemische nevel of dagenlang geen eten. Er ontstaan ruzies, dan weer trekt iedereen zich terug: Anja ligt dagen te huilen, Jenny zingt – hartverscheurend - kinderliedjes voor zichzelf.

Langzaam raken ze uitgeput en hangt er ‘de gelaten spanning van ter dood veroordeelden’, maar de ontvoerder laat hen niet met rust: hij knoeit met hun tijdsbesef, met de temperatuur en zet zijn gevangenen op een afschuwelijke manier tegen elkaar op.

Het verhaal concentreert zich bijna geheel op de gebeurtenissen in de bunker. Linus mijmert soms over zijn verleden, maar roept daarvan geen scherp beeld op, de achtergronden van de andere personages blijven onderbelicht. In eerste instantie voelt dat onbevredigend, gaandeweg begrijp je dat het boek zoveel impact heeft omdat je met veel meer vragen dan antwoorden achterblijft.

Zelfs de prangende vraag wie de ontvoerder is en wat zijn bedoelingen zijn, blijft  totaal onbeantwoord. IJzersterk: geen verklaring, geen gezicht, geen happy end. Brooks durft zijn verhaal écht over een totaal gestoorde, onrechtvaardige, zinloze daad te laten gaan.
 
Kevin Brooks: Bunkerdagboek. Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge. De Harmonie, Amsterdam. 240 blz. € 17,50. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Kevin Brooks:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt