Camping Zeevos - Hilde Vandermeeren

'Waar is mama gebleven?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 14 april 2012

Vorige

,,De dag dat mijn moeder verdween, was dezelfde dag dat mijnheer Richard de lotto won (en daarna het loodje legde).” Hilde Vandermeeren begrijpt hoe cruciaal een spannende eerste zin is, vooral voor kinderen die nog niet zo lang vlot zelf kunnen lezen. Deze raadselachtige opening wekt zoveel nieuwsgierigheid dat je wel door móet lezen.

Aan het woord is Will (10), die in een stacaravan op een verlopen strandcamping woont. Hij heeft een manische ‘op-en-neer-mama’ (de ene dag vrolijk, de volgende verdrietig) en daarom komt er regelmatig een mevrouw langs om controleren of ze wel goed voor Will en zijn peuterbroertje Harry zorgt.

Uit angst voor de kinderbescherming houdt Will mama’s plotselinge verdwijning dan ook geheim. Ondertussen vraagt hij zich af of die iets te maken heeft met de dood van campingbewoner Richard, bij wie ze voor het laatst is gezien. Naast het lijk lag een briefje met de tekst: ‘Ik heb eindelijk het grote lot gewonnen’. Is mama er met het prijzengeld vandoor?

Het klinkt misschien vol en dramatisch, maar Vandermeeren brengt het aangenaam luchtig, in toegankelijke taal. Will wringt zich in allerlei bochten om de verdwijning te camoufleren en maakt van zijn moeders afwezigheid gebruik een poes te nemen, terwijl huisdieren verboden zijn. Dat brengt humor in het overwegend spannende verhaal.

In een eerder boek - ‘Het kistje van Cleo’ - riep Vandermeeren al knap de sfeer op van een verloederde achterstandswijk, nu zet ze de camping herkenbaar neer als sociaal afvoerputje. ,,Mama zegt dat je de bewoners kan leren kennen aan hun voortuintje", staat er. Het echtpaar Daalmeijer heeft bijvoorbeeld een keurig perkje met wel twintig tuinkabouters (met en zonder kruiwagens). De Afrikaanse vluchtelingen hebben een lapje Afrika voor hun caravan uitgerold. En in Erika’s tuin staan plastic bloemen, want zij houdt van nep: ze draagt nepgoud, nepwimpers en haar lekke caravan staat propvol ‘witte beeldjes van plastic’.

Maar het mooist aan deze ‘campingcrimi’ is wel dat het vragen stelt over vertrouwen. Sinds het briefje over de lottoprijs wantrouwen alle bewonders elkaar, Will weet niet of hij Erika of zijn vriendin Malika in vertrouwen kan nemen en twijfelt uiteindelijk zelfs aan zijn moeder. Heeft zij hem, net als zijn vader, in de steek gelaten?
           
Hilde Vandermeeren: Camping Zeevos. Ill. Harmen van Straaten. Davidsfonds/Infodok, Leuven. ISBN 9789059084353; 96 blz. € 15,95. Vanaf 8 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Hilde Vandermeeren:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt