 | Eva Benschop spoort niet. Tenminste, dat vinden haar klasgenoten. En die weten nog niet eens de helft van wat er in haar roodharige hoofd omgaat. Eva is bijvoorbeeld verliefd op de meester, doet alsof ze Russisch kan praten en oefent spieden en sluipen om later geheim agent te kunnen worden.
Nog niet zo lang geleden was ze bevriend met die andere Eva in groep acht, die Peper van haar achternaam heet. Eva Peper en Eva Zout, maakte de klas ervan. Samen waren ze het peper en zoutstelletje. Tot Peper verliefd werd op Farouk en plots niet meer met Eva wilde spelen.
Maar niet alleen zij sluit Eva buiten. Mama verbergt haar onverwachte zwangerschap en papa heeft alleen oog voor de stiekeme e-mails en sms'jes die hij krijgt. Er doemen zoveel geheimen in Eva's omgeving op dat zelfs de speurder in haar het niet meer leuk vindt. Alles verandert door die rotgeheimen! En eigengereide Eva doet daar dus echt niet aan mee. Ze besluit weg te lopen.
Judith Eiselin, recensente van NRC Handelsblad, raakt op dreef met 'De 1001 geheimen van Eva Zout'. Het is een veel diepgaander en oorspronkelijker boek dan 'De ogen van Jesleia', haar debuut uit 2004, over Juliette die verzeild raakt in een geheime reality soap op een onbewoond eiland. Zo onrealistisch als dat avontuur, zo geloofwaardig en invoelbaar is het verhaal van Eva. Niet in het absurde, maar in de fijngevoelige beschrijving van het alledaagse blijkt Eiselins kracht te liggen.
Haar stijl is voorbeeldig: eigentijds zónder overmatig modieus taalgebruik. 'De 1001 geheimen van Eva Zout' is een overtuigend en sympathiek portret van een elfjarig meisje dat zichzelf probeert te blijven in een onberekenbare wereld. |