De 17e zomer van Maurice Hamster - Laure Van den Broeck

'Want Dean heeft lef, en Mo niet'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 14 november 2009

Vorige

De laatste tien jaar heeft de adolescentenliteratuur in het Engelse taalgebied een hoge vlucht genomen. In Nederland staat het genre nog in de kinderschoenen, maar dat is niet zo verwonderlijk. In onze boekwinkels staan de jongerenromans meestal op de kinderafdeling, waar je als puber natuurlijk niet gezien wilt worden. De boeken mogen bovendien niet worden gelezen voor de lijst. De doelgroep wordt op die manier effectief ontmoedigd en dat maakt het uitgeven van adolescentenromans extra risicovol.

Helemaal als het ook nog eens om een debuut gaat. Toch heeft 'De 17e zomer van Maurice Hamster' de winkel gehaald en dat stemt hoopvol. Laure Van den Broeck is een grote aanwinst. Ze schrijft zo volwassen, beheerst en gloedvol, in de traditie van de beste Engelse auteurs in dit genre, dat je moeilijk kunt geloven dat dit haar eerste boek is.

Buitenbeentje Maurice (17), kortweg Mo, woont in een Amerikaans gehucht. Hij is een intelligente, gevoelige jongen, die zijn dagen niet vult met feesten en flirten, maar met boeken lezen, schrijven en nakijkwerk voor de docent Engels.

De zomervakantie belooft weinig opwindend te worden, tot Dean in de buurt komt wonen. Deze innemende rijkeluiszoon, die zich als een schooier gedraagt, intrigeert Mo meteen. Dean staat onafhankelijk in het leven en heeft lef: hij rookt wiet, jat wel eens wat, drijft een louche fietsenhandeltje en gaat geregeld illegaal zwemmen in een natuurreservaat.

Toch voelt Mo zich tot hem aangetrokken en ontstaat er een broeierige vriendschap, die grenst aan verliefdheid. Maar hoe hechter de band tussen de jongens wordt, hoe meer Mo betrokken raakt bij Deans criminele zaakjes. Pas als het te laat is, leert hij Deans meedogenloze kant kennen.

De ontwikkeling die Mo doormaakt, beschrijft Van den Broeck buitengewoon subtiel. Langzaam voel je hoe hij opbloeit, uit zijn schulp kruipt, zichzelf overwint en overgeeft aan Dean. Die overgave staat centraal: Mo wordt verleid om niet langer aan de zijlijn van het leven te blijven toekijken, maar mee te doen, met alle risico's van dien. En daarmee zet hij een belangrijke stap in zijn volwassenwording.

Hoewel Van den Broecks beeldrijke taal soms wat bombastisch klinkt, past die wel bij Mo. En de heerlijk vette, rake typeringen zijn vaak grappig. Dean over zijn moeders tijdschrift: "een walgelijk blad, gespecialiseerd in chic-rustieke rotzooi, je weet wel, net-echte ouderwetse lantaarnpaaltjes voor in de tuin, veel sfeer maar geen hond die ertegen wil pissen." En zo staan er meer in dit veelbelovende debuut.

Laure Van den Broeck: De 17e zomer van Maurice Hamster. Clavis, Hasselt. ISBN 9789044810844; 259 blz., € 16,95. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Laure Van den Broeck:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt