De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine - Ransom Riggs

'Tot opa wordt vermoord'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 28 april 2012

Vorige

Mocht u op Koninginnedag over de vrijmarkt struinen, let dan eens op de bakken met oude zwart-wit kiekjes. Misschien vindt u er wel het soort sinistere snapshots waardoor de Amerikaan Ransom Riggs zich liet inspireren voor zijn griezelige jeugddebuut. Ze staan daarin ook afgedrukt: een meisje dat twintig centimeter boven de grond zweeft, een herenkostuum zonder iemand erin, een jongen bedekt met bijen, een meisje dat twee keer weerspiegeld wordt in een vijver. Trucage of echt?

De opa van Jacob beweert het laatste: de kinderen op de foto's hadden bovennatuurlijke krachten en woonden voor de Tweede Wereldoorlog samen met hem in een kindertehuis in Wales. Het zwevende meisje moest aan een touw worden vastgehouden, anders vloog ze weg! En die onzichtbare jongen kon je alleen zien als hij zijn kleren aan had.

Als Jacob eenmaal zestien is, gelooft hij daar niets meer van. Tot zijn opa op gruwelijke wijze wordt vermoord en uit zijn nalatenschap een brief opduikt van mevrouw Peregrine, hoofd van het kindertehuis. Samen met zijn vader reist Jacob naar Wales en daar blijken zij en de kinderen al in 1940 bij een bombardement te zijn omgekomen. Hoe kan mevrouw Peregrine Jacobs opa dan vijftien jaar geleden nog hebben geschreven?

Hoe het precies zit, moet hier geheim blijven, maar een huiveringwekkend verhaal wordt het, vol horror en magische wendingen. Maar door de foto’s en de scepsis waarmee Jacob als moderne tiener zijn opa’s geschiedenis onderzoekt, lijkt het toch angstaanjagend echt.

Riggs is misschien geen groot stilist, maar hij levert wel een hoogst originele, filmische pageturner af, met een soms nachtmerrieachtige atmosfeer en geweldige, excentrieke personages. Dat de Jodenvervolging op de achtergrond met het fantasyverhaal is verknoopt, voelt overbodig en enigszins ongepast.

Jacob ontwikkelt zich, net als Harry Potter, tot opgejaagde held tussen twee werelden en strijder tegen het kwaad, in de vorm van bloeddorstige monsters. Aan het eind komt het verhaal in een stroomversnelling en worden verhaallijnen soms slordig afgewerkt. Maar dat kan Riggs in het aangekondigde tweede deel goedmaken. In de VS is dit eerste boek al een bestseller, dat zou het hier ook zomaar kunnen worden.
 
Ransom Riggs: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Vertaald uit het Engels door Tine Poesen. Clavis, Hasselt. ISBN 9789044817171; 383 blz. € 18,95. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Ransom Riggs:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt