De boogschutter van Hirado - Rob Ruggenberg

'Met de VOC naar Japan'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 23 november 2013

Vorige

Totaal onverwacht won Rob Ruggenberg in april de Prijs van de Jonge Jury voor zijn historische jeugdroman ‘IJsbarbaar’. Stemmende jongeren (12-16 jaar) hadden zich in het vijftienjarig verleden van de publieksprijs altijd eenkennig getoond: Carry Slee en Francine Oomen kregen de bokaal elk vijf keer, de overige vijf gingen ook naar vlotte publiekslievelingen. Kennelijk heeft de razend spannende coverillustratie van ‘IJsbarbaar’ zijn werk gedaan, want die schreeuwt avontuur: een inuïtjongen wordt aangevallen door een ijsbeer. Maar Ruggenberg maakt die belofte ook meer dan waar. Hij schrijft bepaald niet voor watjes!

Ook bij zijn nieuwe roman 'De boogschutter van Hirado' spettert de actie van de kaft. Het verhaal is zelfs nog bloediger dan voorheen: er worden hoofden afgehakt, mensen vergiftigd, verdronken en met pijlen doorboord. Opnieuw baseert Ruggenberg zich op nagenoeg vergeten historische feiten. Dit keer laat hij VOC-politiek, Japanse cultuur en een verboden liefde samensmelten tot een op-het-puntje-van-je-stoel-avontuur.

Reyer (14) uit Veere, wordt in 1640 via Batavia als leerling-koopman van de VOC naar het Japanse eiland Hirado gestuurd. Onderweg komt hij de beruchte Chinese piraat Ikuan tegen, die met de Hollanders onder één hoedje speelt. De piraat geeft Reyer een brief en een dolk, die hij in het geheim aan diens zoon op Hirado moet bezorgen.

Intussen maken we kennis met Sakura (13), dochter van een samoerai, die moet trouwen met Reyers oude leermeester om de Hollanders te bespioneren. Maar natuurlijk laat ze haar oog op Reyer vallen. De liefde is wederzijds, maar onmogelijk.

Veel diepte krijgt dat liefdesverhaal niet. Reyer en Sakura vinden elkaar exotisch mooi, maar waarom ze zo’n diepe verbondenheid voelen en voor elkaar door het vuur gaan, blijft schimmig. Ook de vriendschap tussen Reyer en de zoon van Ikuan, van wie hij leert boogschieten, is wat mager uitgewerkt.

Maar Ruggenberg excelleert als het gaat om spanning en historische entourage. Hij verzint spectaculaire scènes, met als hoogtepunt de redding van Sakura, waarin Reyer als een James Bond avant la lettre gevaren trotseert. En hij geeft een fascinerend, gedetailleerd beeld van de Japanse cultuur van toen, van omgangsvormen, eetgewoonten en persoonlijke hygiëne (Japanners wasten zich vaak, Hollanders zo min mogelijk), tot de Japanse afkeer van het christendom en de wonderlijke rituelen van de samoerai, die seppuku (eervolle zelfmoord) pleegden om hun leider in de dood te volgen. Dit is Ruggenberg op z’n best.
 
Rob Ruggenberg: De boogschutter van Hirado. Querido, Amsterdam. 307 blz. € 15,95. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Rob Ruggenberg:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt