De boomhut - Ronald en Marije Tolman

'Grillige boom, zacht water'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 26 september 2009

Vorige

De verstilde omslagtekening ademt verwachting. Je ziet eenderde ijsblauw water en tweederde kraakheldere lucht. Vlak onder het wateroppervlak glijdt een blauwe vinvis voorbij, met op zijn rug een ijsbeer. Waar brengt hij hem naartoe?

Naar een boomhut, blijkt op de eerste bladzijde. De ijsbeer zwemt het laatste stuk zelf, dwars door een striemende regenbui. Nu valt het spannende contrast tussen de twee stijlen die in dit boek zo wonderlijk mooi samensmelten pas echt op. De geŽtste boom rijst grillig op uit het pastelkleurige water. De ijsbeer is juist zachter getekend.

Zijn dochter laat dit decor langzaam vollopen met een exotische stoet bontgekleurde dieren. Een begeleidende tekst ontbreekt, maar de tekeningen bevatten veel aanknopingspunten om zelf verhalen bij te verzinnen. Waar komen de dieren vandaan? Waar gaan ze naartoe? Wat doen ze in de boomhut?

De ijsbeer krijgt gezelschap van een bruine beer. Ze lezen een boek, eten een boterham, drinken thee. Tot een zee zuurstokroze flamingo's de rust verstoort (adembenemende illustratie!). Die zijn nog maar half vertrokken als er een neushoorn tegen de boom botst. De trilling die dat teweegbrengt, is geestig in beeld gebracht door de ets twee keer te drukken, een fractie naast elkaar, alsof je dubbel ziet.

Er komen panda's langs, uilen, een pauw, een nijlpaard, maar uiteindelijk zijn de beren weer met z'n tweeŽn. Die zijn vrienden voor het leven geworden, dat zie je zo. Op de laatste, aangenaam kalme plaat turen ze op het dak van de boomhut naar de volle maan.

De samenwerking tussen vader en dochter Tolman heeft een schitterend poŽtisch kijkboek opgeleverd, je zou het meteen aan de muur willen hangen. De originele prenten zijn van 3 oktober t/m 22 november 2009 te zien in de Rotterdamse Kunsthal.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt