De dagboeken van Cassandra Mortmain - Dodie Smith

'Geen kleffe kasteelroman'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 6 mei 2017

Vorige

Hoewel haar meermaals verfilmde kinderboek '101 dalmatiërs' wereldberoemd werd, bleef haar vuistdikke debuut altijd Dodie Smith's (1896-1990) lieveling. 'I Capture the Castle' verscheen in 1949. De laatste, allang uitverkochte druk van de Nederlandstalige editie stamt uit 2002. Maar nu ligt er een spiksplinternieuwe, vloeiende vertaling in de winkel: 'De dagboeken van Cassandra Mortmain'.

Het was mijn eerste kennismaking met Cassandra (17), maar die zal ik niet licht vergeten. Smith gaf het eigenzinnige meisje zo'n ontwapenende stem, dat ze onmiddellijk tot leven komt. Drie openhartige dagboeken schrijft ze vol over acht roerige maanden op weg naar haar volwassenheid.

Het wegdroomdecor van die ontwikkeling is een vervallen kasteel op het Engelse platteland van - vermoedelijk - de jaren dertig, waar Cassandra woont met haar broertje Thomas, zus Rose, vader, stiefmoeder en de knappe knecht Stephen. Het gezin is straatarm, omdat vader sinds zijn bejubelde eerste roman geen letter meer heeft geschreven.

"Mijmeren is de enige luxe die niets kost", schrijft Cassandra en ze vraagt zich af of haar ooit iets opwindends zal overkomen. Ze wordt op haar wenken bediend als twee welgestelde Amerikaanse broers het naburige landhuis Scoatney erven. Rose ruikt haar kans om aan de armoede te ontsnappen en zet haar zinnen op een huwelijk met een van hen. Ondertussen trekt de liefde aan Cassandra: de broers zijn interessant, maar er is ook haar aanbidder, knecht Stephen.

Zo klinkt het boek als een kleffe kasteelroman, maar daar schrijft Smith veel te goed voor. Het boek barst weliswaar van de zwijmelmomenten - dinertjes bij kaarslicht, broeierige onderonsjes, een zwempartij bij maanlicht in de slotgracht -, toch graaft het dieper dankzij de karaktervolle personages en vooral de intelligente overpeinzingen van Cassandra.

Zij is een sterke figuur, die zelf een hekel heeft aan boeken waarin meisjes 'zo ongelooflijk naïef zijn'. Zoekend mijmert ze over verdriet, religie, de verleidelijke, maar ook gemene kanten van de liefde en het afscheid van haar kindertijd.

Het kalme tempo van deze romantische klassieker is voor jongeren misschien even wennen, maar wie die knop omzet, gaat een heerlijke, rijke leeservaring tegemoet.

Dodie Smith: De dagboeken van Cassandra Mortmain. Vert. Hannie Tijman. Karmijn, 397 blz. € 24,95. Vanaf 15 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt