De diepte van een Zweeds meer - Daan Remmerts de Vries

'Allebei verliefd op Lars'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 20 januari 2007

Vorige

,,Oké dan: In Figeholm heb ik het voor het eerst gedaan. Jazeker - het." Deze zinnen zouden het begin kunnen zijn van het zoveelste populaire meidenboek over verliefd zijn en 'de eerste keer'. Maar hoewel 'De diepte van een Zweeds meer' bol staat van de bakvisromantiek en geschreven is in een moderne, frivole stijl, is het geen doorsnee zwijmelverhaal. Daan Remmerts de Vries maakte er een gelaagd en vlijmscherp puberdrama van.

De vijftienjarige Hesther gaat met haar hartsvriendin Mo mee op zomervakantie naar Zweden. Ze hebben de grootste puberale lol op het bungalowpark, middenin een ruig bos aan een diep meer. Ze noemen campingbaas Lillenhammer steeds Mister Billenham en leren hem vieze Nederlandse woorden. Ze gaan op in het schrijven en tekenen van strips vol grove humor en struinen door de bossen op zoek naar elanden. Tot ze op een ochtend twee jongens zien zwemmen in het meer.

Eén van de twee heet Lars en is zo knap dat hij wel een filmster lijkt. En hoewel Hesther en Mo tot dan toe niet zo met de liefde bezig waren, vlamt die nu toch in alle hevigheid op. Ze verlangen allebei naar Lars, naar zijn lichaam, naar seks.

Maar de jongen kiest niet tussen Hesther en Mo en wakkert daarmee een kille concurrentiestrijd aan. Thuis in hun stapelbed bijt Mo Hesther toe: ,,Jij blijft met je poten van 'm af." ,,Dat zullen we nog wel eens zien", bitst Hesther terug.

Als de hartsvijanden op een avond allebei tegelijk met Lars in bed belanden, trekt Hesther aan de noodrem. Ze realiseert zich dat ze verlangt naar iets anders dan zijn lichaam alleen. Ze zoekt naar oprechte liefde, naar iets wat groter is dan dit moment, dat dieper gaat. 'De diepte van een Zweeds meer' is een intelligent boek dat in tegenstelling tot veel puberpulp nu eens echt de impact van 'de eerste keer' laat zien.

Daan Remmerts de Vries: De diepte van een Zweeds meer. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9056378376; 93 blz. € 3,95. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Daan Remmerts de Vries:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt