De duik - Sjoerd Kuyper

'Kleurrijk Curaçao'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 20 september 2014

Vorige

In zijn nieuwste boek put Sjoerd Kuyper uit een bonte verzameling genres: filmscenario, dagboekfragment, erotisch geladen Anansi-verhaal en zelfs sms’jes en een mop. Daardoor doet 'De duik' aanvankelijk wat gekunsteld aan en is het verhaal minder toegankelijk dan ‘Hotel de grote L’, Sjoerd Kuypers recente hit-boek.

Toch weet hij je opnieuw te veroveren met zijn humor en sprankelende beelden: “Op het moment dat hij ondergaat, spreidt de zon zijn armen en laat duizenden flamingo’s los en die kleuren de hemel roze” of “Water is het bloed van de wereld.” En dan blijkt het klassieke tijdreisverhaal over twee kinderen op Curaçao zijn frisheid juist te ontlenen aan het knappe spel met genres en vormen.

Maar, eerlijk is eerlijk, nog voor je één letter hebt gelezen, valt de voortreffelijke boekverzorging op. Vooral de schitterende kleurenillustraties van Sanne te Loo, tot nu toe verdienstelijk prentenboekenmaakster, die hier laat zien hoe veelzijdig ze eigenlijk is.

Curaçao roept ze op in sterke, herkenbare beelden, meteen aan het begin met een uitklappagina van de snoepgoedkleurige Handelskade in Willemstad. Vaak kiest ze verrassende perspectieven: als hoofpersonen Mila en Roly op de beroemde pontjesbrug staan, tekent ze bijvoorbeeld alleen hun spiegelbeeld in het water. Net als Kuyper, varieert ook Te Loo met genres: de mop krijgt een cartooneske behandeling, het Anansi-verhaal een spannend zwart silhouettenkader en er staat ook een tekstloze strip in.

Roly en zijn vader duiken regelmatig letterlijk de geschiedenis van Curaçao in. Want wie bij nieuwe maan onder de pontjesbrug doorzwemt, komt in het verleden. Zo leert Roly over de afschaffing van de slavernij (te lezen in zijn opstel) en maakt hij kennis met een voorvader van moeders kant, de Nederlandse lichtmatroos Michiel. Om diens leven te redden, duikt vader op een dag alleen en komt niet terug.

Roly’s moeder denkt dat hij er met een andere vrouw vandoor is en neemt woedend haar zoon mee naar Nederland. Alweer zo'n vondst van Te Loo: op hetzelfde water tekent ze links de pont over de zonnige Sint Annabaai en rechts die over het druilerige IJ.

Alleen Roly’s vriendin Mila kan nog iets doen om zijn vader op te vissen uit het verleden. Zij ontdekt dat Michiel, via een tragische liefdegeschiedenis, ook met haar familie is verbonden. Een belangrijk thema in dit boek, die verbondenheid. In liefde, vriendschap of via een soms pijnlijke geschiedenis.
 
Sjoerd Kuyper: De duik. Ill. Sanne te Loo. Lemniscaat, Rotterdam. 110 blz. € 16,95. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Sjoerd Kuyper:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt