De engel Yannick - Do Van Ranst

'Opnieuw een vreemde familie'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 13 april 2013

Vorige

 In de beste boeken van Vlaming Do Van Ranst hangt een licht surreële sfeer. Soms door het decor, zoals het ‘glazenflessenveld’ in ‘Moeders zijn gevaarlijk met messen’; een perenboomgaard waar flessen om de beginnende vruchten zijn geschoven, die tingelen in de wind. Vaak ook zijn de personages vreemd, zoals de vader uit ‘Mombakkes’, die zijn gezin terroriseert met zijn hang naar orde en netheid.

Ook in zijn nieuwste boek herken je meteen de hand van deze schrijver. Overtuigend portretteert hij de merkwaardige familie van hoofdpersoon Alex. Diens vader is een aan lager wal geraakte acteur, die de hele dag in een rolstoel voor zijn uitgewoonde caravan zit. Hij is niet gehandicapt, maar een ziekelijke aandachtvrager. Alex haat zijn vader om dat deerniswekkende toneelspel, maar komt elke keer slaafs opdraven als hij belt. En dat is vaak. Op een dag gaat pa zelfs zover dat hij beweert terminaal ziek te zijn.

En dan is er nog Alex’ moeder, die joints rookt met haar gay best friend Carlos en verslaafd is aan sitcoms, terwijl ze het eigenlijk niet kan hebben dat alles in die tv-series altijd goed komt (en in haar leven alles fout loopt). ,,‘Stop dan met kijken’, zei ik. ‘Niks van’, zei ze. ‘Het is alles wat ik nog heb.’ ‘Je hebt mij nog’, zei ik.”

Alex’ toon is enigszins warrig, hij zapt ogenschijnlijk stuurloos en in nonchalante, cynische spreektaal door zijn leven. Zijn eenzaamheid maakt Van Ranst knap voelbaar, maar de lijdzaamheid waarmee Alex zijn rol als speelbal van zijn ouders accepteert, begint ook wat te irriteren. Het blijft bij hatelijke opmerkingen. De situatie is intrigerend, maar je vraagt je af waar Van Ranst heen wil.

Even lijkt het erop dat Alex zijn reddende engel heeft gevonden als hij Olympisch zwemkampioen Yannick Agnel in het zwembad tegenkomt. De sporter is de eerste die Alex’ zwemtalent ziet en bereid is hem naar een medaille te coachen.

Maar dan geeft Van Ranst een meesterlijke draai aan het verhaal, die hier geheim moet blijven. Hij blijkt een geraffineerd spel te spelen met realiteit en fictie. Het hele verhaal krijgt in de laatste bladzijden met terugwerkende kracht pas echt een surreële, pijnlijke sfeer. Alex blijkt een veel minder lijdzame, maar ook minder betrouwbare verteller dan je dacht.
 
Do Van Ranst: De engel Yannick. Davidsfonds/Infodok, Leuven. 120 blz. € 15,95. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Do Van Ranst:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt