De glanzende stad - Thijs Goverde

'Wij begrijpen dat, nietwaar?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 22 oktober 2011

Vorige

Een toekomstverhaal dat in het verleden lijkt te spelen, zo zou je het moderne, prachtig geïllustreerde sprookje ‘De glanzende stad’ kunnen omschrijven. Het verhaalt over een dystopie, waarin de wereldbevolking is teruggeworpen in middeleeuwse toestanden. Behalve de bewoners van de glanzende stad - het laatste restje van de beschaving van weleer - waar ‘het licht is in de nacht en koel in de zomer’, niemand honger heeft en machines het werk doen.

Sooike (9) woont in een primitief dorp vol domoren en luistert graag naar de verhalen over deze stad. Nog liever hoort hij de avonturen van een tovenaarsleerling die een Duistere Heer versloeg. Harry Potter blijkt opgenomen in de orale verteltraditie! Thijs Goverde verwerkt meer van die grappen in zijn verhaal: de geit van Sooike heet Sancho, naar de knecht van Don Quichot, en het dorp krijgt bezoek van Mex de Motorman, een verwijzing naar de sciencefictionfilm ‘Mad Max’.

De motorman praat de goedgelovige Sooike aan dat de jongen een Uitverkorene is en samen met hem moet vechten tegen een Duistere Heer. Sooike gaat met hem mee, maar wordt verkocht als slaaf. Er begint een allesbehalve laf avontuur dat onmiddellijk doet denken aan het oeuvre van Paul Biegel. Goverde evenaart de grote sprookjesverteller nog niet in diens sprankelende taalspel, maar komt met jongensachtige bravoure, meeslepend vertelplezier, humor en grimmigheid toch een heel eind in Biegels buurt.

De humor zit in de onnozelheid van Sooike, die blijft geloven dat hij een Uitverkorene is en de ellende die hem overkomt beschouwt als het werk van de Duistere Heer. Ook de andere personages zijn grappig neergezet: de jongen Boebe, die verkeer regelt dat er helemaal niet is, en kwade genius Mex, die aan het eind van elke zin keurig ‘mijne heren’ zegt, ook bij één toehoorder.

Tegelijkertijd durft Goverde opmerkelijk rauw te zijn: er vallen doden en gewonden en het wordt gemeen spannend als Mex de glanzende stad wil vernietigen.

Goverde is een rasverteller, één van de weinigen die in een modern kinderboek wegkomen met een alwetend perspectief. Hij richt zich zelfs tot de lezer: ‘Wij begrijpen dat, nietwaar?’. Meestal hoogst irritant, maar bij Goverde draagt het bij aan de sprookjessfeer. Zelfs de maatschappijkritiek op hoe wij met ons kernafval omgaan en hoe het rijke westen armoedzaaiers buiten de deur houdt neem je op de koop toe. Omdat het zo charmant en origineel verpakt is.
           
Thijs Goverde: De glanzende stad. Ill. Charlotte Dematons.Holland, Haarlem. ISBN 9789025111656; 144 blz. € 15,90. Vanaf 9 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2022 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt