De goochelaar, de geit en ik - Dirk Weber

'Is vader dan een dief?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 25 januari 2014

Vorige

In het grensdorp waar Camiel (11) woont, hebben nog maar drie mensen een auto, koken ze op petroleumstellen en staan de wc’s op het plaatsje achter het huis. Met dat soort sprekende details roept Zilveren Griffel-winnaar Dirk Weber het decor op van zijn vierde kinderboek: de jaren twintig van de vorige eeuw.

Camiel en zijn jongere broertje wonen bij hun grootouders, boven de schoenmakerij van opa. Hun vader is rondreizend goochelaar en schrijft hen lange brieven over zijn successen. Op het schoolplein schept Camiel daar graag over op, tot opa vertelt dat vader is opgepakt op verdenking van verduistering en vastzit in het Huis van Bewaring. “Je ziet wat er van dat artiestengedoe komt”, voegt hij er nors aan toe.

Langzaam kantelt het beeld dat Camiel van zijn vader heeft. Hij komt erachter dat die geen geld heeft voor een advocaat, maar zelfs in de schulden zit, en bovendien meewerkte aan de duistere zaakjes van dorpsgenoot Martens, die margarine, sigaretten en vloeipapier smokkelt. Camiel raakt er danig van in de war. Is vader wel zo’n succesvol goochelaar als hij in zijn brieven wil doen geloven? Of is hij een dief en een leugenaar?

Weber beschrijft Camiels innerlijke conflict invoelbaar. Hij focust zelfs zozeer op Camiels kopzorgen dat de andere personages wat vlak blijven. De jongen wil zijn vader uit het gevang helpen en besluit geld voor een advocaat te gaan verdienen, door zijn speelgoed op het schoolplein te verpatsen en bij het rondbrengen van gerepareerde schoenen stiekem de rekening met een paar cent op te hogen. Ontroerende inspanningen, die natuurlijk geen zoden aan de dijk zetten.

Spannend wordt het als Martens hem aanbiedt de advocaat te betalen, mits Camiel ’s nachts smokkelaars door het bos over de grens gidst. Een interessant dilemma: hoe ver gaat Camiel voor zijn vaders vrijheid? Waar ligt voor hem de grens tussen goed en kwaad?

Het verhaal loopt wel iets te gemakkelijk goed af en mist aan het slot ook wat diepte, omdat de kwesties van loyaliteit, schuld en boete niet écht onderwerp van gesprek worden tussen vader en zoon.

Maar een mooi, sfeervol dorpsavontuur is het zeker, dat net als Webers eerdere boeken, is opgeschreven in een nauwkeurige, bescheiden stijl: heldere zinnen met hier en daar een geslaagde vergelijking.

Dirk Weber: De goochelaar, de geit en ik. Querido, Amsterdam. 152 blz. € 14,95. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Dirk Weber:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt