De grote dag - Arnoud Wierstra

'Nog één nachtje slapen'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 4 mei 2013

Vorige

Drie jaar geleden viel Arnoud Wierstra op met zijn eerste prentenboek ‘Feest!’, een stripachtig beeldverhaal waarin je twaalf figuren volgt tijdens hun voorbereidingen op een verjaardagsfeest. Het leukste figuur, een muzikant met ringbaard en afro, heeft nu een zeer geslaagd eigen prentenboek: ‘De grote dag’. Het is opnieuw een tekstloos beeldverhaal, maar omdat er nu één personage centraal staat, komt het veel dichterbij.

Aan de turfstreepjes op de muren van zijn huis zie je meteen dat de muzikant de dagen aftelt. Hij wacht op zijn geliefde, zoveel is wel duidelijk, want hij speelt liedjes op zijn mondharmonica voor haar foto en legt haar portret voor het slapengaan naast zich in bed. Zijn vertederende verlangen druipt van de tekeningen. Maar hij moet nog één nachtje slapen.

Wierstra tekent hoe de muzikant in zijn dromen op weg gaat naar zijn vriendin, de bus en de trein mist, motorpech krijgt, uiteindelijk met een schip omslaat, door een grote octopus wordt gegrepen en wakker schrikt.

Dat het om een nachtmerrie gaat, verbeeldt hij buitengewoon knap door de muren en vloeren van alle huizen weg te laten. Er zweven dus banken, bedden, kasten en andere huisraad in de lucht. De muzikant kan de buurman in bad zien zitten en zwaait naar hem of het de normaalste zaak van de wereld is. Het geeft de tekeningen een heel onwerkelijke sfeer.

Oplettende kijkers zien ook hoe details uit het huis van de muzikant in zijn droom uitvergroot terugkomen. Hij rijdt en wandelt plotseling door de schilderijen die boven zijn bed hangen, waaronder een rivierlandschap van Ruysdael, Breughels’ ‘De val van Icarus’ en ‘Het laantje van Middelharnis’ van Meindert Hobbema. En op de piano staat de bladmuziek van ‘De octopus blues’, geen wonder dat er een enorme inktvis in zijn dromen opduikt.

Het boek barst van dat soort geestige verwijzingen en grapjes, zoals het gebakken ei dat de volgende morgen een hartvorm heeft of de letters op de elektriciteitspalen langs het perron waar de muzikant zijn vriendin eindelijk ontmoet: op de linkerpaal staat LO op de rechter VE. Daar komt nog bij dat Wierstra’s beelden minder hokkerig zijn dan in ‘Feest!’ en bovendien zachter van kleur. Alleen maar vooruitgang dus.

Arnoud Wierstra: De grote dag. Gottmer, Haarlem. 36 blz. € 14,95. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Arnoud Wierstra:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt