De honden - Allan Stratton

'Spookverhaal'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 21 maart 2015

Vorige

Als opgejaagd wild verhuizen Cameron (13) en zijn moeder telkens weer naar een andere plaats, om te ontkomen aan zijn gewelddadige vader. Aan het begin van ‘De honden’ strijken ze neer in een afgelegen, vervallen boerderij.

Een griezelige plek, als het decor van een spookverhaal: op school vraagt een groepje pesters aan Cameron of hij ‘de honden’ al heeft gehoord en ’s avonds denkt hij in de schuur een jongen met een bontmuts op te zien. Als Cameron in de kelder een map vindt met oude tekeningen van een jongen met zo’n muts, is het mysterie compleet.

De Canadese auteur Allan Stratton zet Cameron overtuigend neer als een angstige jongen, die voortdurend met zichzelf praat, zichzelf bang maakt of geruststelt. Mooi detail: soms bewegen zijn lippen daarbij, iets wat zijn moeder zorgen baart.

Onder het mom van een werkstuk voor school duikt Cameron de duistere geheimen van de boerderij in. Hij ontdekt dat de jongen met de bontmuts Jacky heette en dat die op een dag met zijn moeder en haar minnaar met de noorderzon is vertrokken. Zijn vader werd later door zijn eigen honden verscheurd. Eén vrouw in het dorp heeft dit verhaal nooit geloofd. Zij beweerde dat de vader zijn zoon, vrouw en diens minnaar had vermoord.

Cameron heeft het sterke vermoeden dat die laatste lezing klopt, maar een deel van de aanwijzingen haalt hij uit gesprekken met de geest van Jacky. Als hij dat opbiecht aan zijn moeder, vindt die haar zoon rijp voor de psychiater.

Heel interessant, want ook als lezer weet je niet zo goed of je Cameron wel kunt vertrouwen, temeer daar hij zijn eigen waarnemingsvermogen in twijfel trekt: “De mensen denken dat ik gek ben. Soms denk ik het zelf ook.” Ziet hij de geest écht of beeldt hij zich die in? En dan ga je ook twijfelen aan Camerons moeder: worden ze écht achterna gezeten door haar gestoorde ex of is ze paranoïde?

Stratton zet in heldere, veelal korte zinnen, een erg sterke plot neer, waarin de parallellen tussen de persoonlijke geschiedenissen van Cameron en Jacky ontroerend werken. Soms had hij iets meer aan de lezer over mogen laten, maar hij houdt het tot het eind toe zeer spannend.
 
Allan Stratton: De honden. Vertaald uit het Engels door Annelies Jorna. Gottmer. 304 blz. € 16,95. Vanaf 13 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt