De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje - Peter Verhelst

'Jongen wordt man'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 16 januari 2016

Vorige

Met zijn eerste kinderboek 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' kaapte Peter Verhelst in 2009 drie grote jeugdliteraire prijzen weg: de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Gouden Uil. Die triomf was ook te danken aan Carll Cneut, die de bedwelmende bewerking van het Andersensprookje van schitterende prenten voorzag.

In hun nieuwe samenwerking voert het Vlaamse duo je mee naar een Afrikaans oerwoud - door Cneut prachtig dicht en donker geschilderd met strepen gefilterd licht - waar de naamloze ik-figuur op het punt staat man te worden. Ingesmeerd met witte klei wordt de jongen afgezonderd in een hut, die hij op straffe van verbanning niet mag verlaten, en daar wordt hij door een oudere - die mysterieus 'de stem' wordt genoemd - ingewijd in mannengeheimen.

Hij leert bijvoorbeeld dat er verschillende soorten vuur bestaan en dat hij zich kan wassen in rook 'zo dik als wol', die met kruiden welriekend is gemaakt. Hij moet ook zijn totems kiezen: een dier dat hem zal beschermen en een dier dat hij moet verslaan. De jongen kiest de neushoornvogel en de tijger.

In het eerste deel gaat het vooral om wat de jongen meemaakt tijdens dit initiatieritueel en de beeldende tekening van het exotische decor. Voor zijn gevoelsleven en innerlijke ontwikkeling heeft Verhelst helaas minder aandacht.

Pas als de jongen in de verte gegil van mensen uit zijn dorp hoort komen, voel je als lezer zijn emoties. Hij is ongerust en verlaat de hut, waarmee hij zijn inwijding afbreekt.

Het dorp blijkt aangevallen door een beruchte kudde olifanten, met 'vuur in plaats van bloed in de aderen' en dronken van de alcohol uit rotte marulavruchten. Zijn ouders én zusje zijn verpletterd. Hoe de jongen daarmee omgaat, wordt verteld door de geest van zijn dode zusje. Haar bezwerende stem, ritmisch en vol herhaling, ontroert, maar deze constructie zet de jongen, juist nu je dichterbij mocht komen, op afstand.

Desondanks sleept Verhelst je mee in de intrigerende, geheimzinnige sfeer, die hij oproept door veel onbenoemd te laten. De jongen verlaat het oerwoud - de tekeningen van Cneut veranderen hier mooi van stijl - en moet op eigen houtje man zien te worden.

Peter Verhelst: De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje Ill. Carll Cneut. De Eenhoorn; 88 blz. euro 26,95 Vanaf 8 jaar.

Lees ook recensies over andere boeken van Peter Verhelst:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt