De jongen, de wolf, het schaap en de sla - Allan Ahlberg

'Geen klassieker maar een janboel'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 12 november 2005

Vorige

Er zijn bijna geen boeken meer te vinden zonder juichende aanbevelingen van critici op het omslag. In deze marketing met geleende teksten gaat het er soms behoorlijk smerig aan toe. Citaten uit recensies worden vaak totaal uit hun verband gerukt. Met handig knippen en plakken weten uitgevers uit de beroerdste recensies nog zinnetjes om te toveren tot een wervende uitspraak voor op een kaft.

Uitgeverij De Fontein maakt het wel erg bont, op het omslag van 'De jongen, de wolf, het schaap en de sla' van Allan Ahlberg. Ze citeert The Times: 'Dit boek wordt een klassieker'. Na lezing kon ik me nauwelijks voorstellen dat een zichzelf respecterende collega dát over Ahlbergs mislukte stukje proza had gezegd.

Enig onderzoek wees inderdaad uit dat The Times dit nooit geschreven heeft! De reactie van De Fontein? 'Tot haar grote schrik' heeft de uitgever hier een fout begaan: het citaat ging over een ander boek van Ahlberg.

'De jongen, de wolf, het schaap en de sla' is een slaapverwekkende hervertelling van het welbekende raadsel. Stan moet een wolf, een schaap en een krop sla in een bootje voor twee personen over een rivier zetten. Maar als hij de wolf met het schaap alleen laat, of het schaap met de sla, zullen ze elkaar vast opeten! Hoe lost Stan dat op?

Ahlberg grijpt het raadsel aan voor een quasi-filosofische zoektocht naar het begrip 'waarheid'. Alle personages uit het raadsel worden geïnterviewd en geven hun eigen versie. Op zichzelf een aardig idee, maar de uitwerking is alles behalve interessant. Ahlberg verzandt in oeverloos, grappig bedoeld gezwets ('Je zult blij zijn te horen dat mijn hoofdpijn over is') en verliest geregeld zijn doelgroep uit het oog ('Niemand heeft het monopolie op het absurde' en 'Ik maak een rommeltje van mijn metafoor').

De Fontein heeft beloofd het verkeerde citaat bij een tweede druk van het omslag te halen. Misschien kan ze het vervangen door wat The Times wél schreef: 'Dit boek is warrig en gemakzuchtig'.

Allan Ahlberg: De jongen, de wolf, het schaap en de sla. Ill. Jessica Ahlberg. De Fontein, Baarn. ISBN 9026131410: 94 blz. € 12,50. Vanaf 10 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt