De Kids of Appetite - David Arnold

'Onderweg met de as van pa'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 25 februari 2017

Vorige

De tweede jongerenroman van de Amerikaanse schrijver David Arnold, ‘De Kids of Appetite’, loopt over van ambitie – en dat is charmant. Het boek, dat in de VS net als zijn onvertaalde debuut ‘Mosquitoland’ werd overladen met positieve recensies, is de verrassende reconstructie van een moord, maar ook een verhaal over rouwverwerking, een eerste liefde en huiselijk geweld.

Als de nieuwe vriend van zijn moeder haar ten huwelijk vraagt, loopt Vic (16) weg, met onder zijn arm de urn van zijn dode vader. Daarin vindt hij een brief waarin pa cryptisch heeft beschreven waar zijn as moet worden uitgestrooid. Vic gaat naar die plaatsen op zoek, geholpen door een wonderlijk groepje van vier jongeren.

Die wonen samen in een plantenkas en torsen elk een treurige geschiedenis mee. Zo is Mad - op wie Vic verliefd wordt - wees en wordt ze zwaar mishandeld door haar oom. Zij en Vic blikken beurtelings vanuit een politiebureau terug op de afgelopen week, die uitmondde in de moord.

De veelheid aan onderwerpen en plotlijnen is niet het enige waar je Arnolds literaire prestatiedrang aan afleest. Ook zijn er véél personages met véél bijzonderheden. Vic heeft een aangeboren gezichtsverlamming, houdt van Matisse en opera. Mad dweept met ‘The Outsiders’ van S.E. Hinton en vat situaties samen in diagrammen. De rest van het groepje bestaat uit de Congolese vluchtelingenbroers Baz en Zuz (die niet praat) en de wel erg vroegwijze ‘songwriter’ Coco (11). Hoewel de personages tot leven komen, voelt de combinatie te gezocht.

En dan is er nog Arnolds stijl, die vlot leest, maar soms ook gewichtig of een tikje larmoyant klinkt. Er komen véél levenswijsheden en véél beeldsprakige zinnen voorbij. Vaak geslaagd: “Mijn oom had de griezelige gave om zijn schaduw achter te laten.” Soms hoogdravend: “Ik denk dat Mad in boeken zag wat ik in kunst zag: de gewichtsloze schoonheid van het universum.”

Doseren is, kortom, nog niet Arnolds sterkste kant. Toch is hij een interessante nieuwe stem: hij vertelt een intrigerend verhaal vol ideeën en op zichzelf boeiende personages en schrijft vaak geslaagde zinnen. In dit boek is het alleen allemaal net wat te veel van het goede.

David Arnold: De Kids of Appetite (The Kids of Appetite). Vert. Elise Kuip. Blossom Books, 341 blz. € 17,99. Vanaf 14 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt