De kleine walvis & Het eiland van opa - Benji Davies

'Naar de overkant'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 25 juni 2016

Vorige


Het zachtaardige prentenboek 'De kleine walvis' van de Britse illustrator Benji Davies werd onlangs verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Dat betekent dat het tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari centraal staat, prominente Nederlanders gaan het voorlezen tijdens de inmiddels traditionele voorleesontbijten.

Geen slechte keus, dit toegankelijke boek over Boy, die zich alleen voelt, omdat zijn vader zoveel op zee is om te vissen. De kleine walvis die hij op het strand vindt, houdt hem een dag lang gezelschap in de badkuip en doet vader beseffen dat Boy eenzaam is.

Hoewel Davies niet bijzonder schrijft en het thema erg nadrukkelijk benoemt, is zijn (digitale) illustratiestijl authentiek en kiest hij sterke beelden. Zijn figuren hebben iets vertederends, zonder dat het te zoet wordt, en hij roept knap sfeer op: van de knusheid in het vissershuisje tot de treurigheid als Boy en zijn vader in de stromende regen de walvis terugbrengen naar zee.

In zijn nieuwste boek 'Het eiland van opa', dat in een sprankelend kleurenpalet is getekend, gaat Davies inhoudelijk subtieler te werk en komt er bovendien meer verbeeldingskracht aan te pas.

Opa neemt Sem mee door een verstopte deur op zijn zolder. Ze komen aan dek van een enorm schip - een origineel beeld: de oceaanstomer staat midden tussen de huizen. Desondanks kunnen opa en kleinzoon zonder enige moeite het ruime sop kiezen en naar een volmaakt, tropisch eiland varen, in prachtige, volle kleuren en met vaak mooi ruige 'penseelstreek' neergezet. Geinig detail: de poes reist op de tekeningen mee.

Opa kan plots zonder wandelstok en geniet zo van alle dieren en de waterval op het eiland dat hij er wil blijven. Sem begrijpt dat, vaart alleen terug naar huis en kan de volgende dag de stalen deur op opa's zolder niet meer vinden.

Het is bepaald niet het eerste prentenboek dat de dood voor kleuters behapbaar probeert te maken. Maar het geslaagde aan Davies' verhaal is dat hij nergens over sterven schrijft en kinderen dus vrij laat in hun interpretatie. Zij kunnen de metafoor voor het omgaan met verlies oppikken of het verhaal aanhoren als een fantasierijk avontuur over een opa die liever op een paradijselijk eiland gaat wonen.

Benji Davies: De kleine walvis & Het eiland van opa. Vert. Edward van de Vendel. Luitingh-Sijthoff; 34 blz. euro 13,99 Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Benji Davies:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt