De krokodil die niet van water hield - Gemma Merino, Vergeet-mij-nietje - Milja Praagman

'Varken is 'naar nergens''
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 15 februari 2014

Vorige


Je zult maar een krokodil zijn en een hekel hebben aan water. De broertjes en zusjes van de kleine krokodil uit het debuutprentenboek van de Spaanse Gemma Merino genieten van een bad en van zwemles. Maar hij moet niets van dat gespetter hebben. Na zijn zoveelste dappere zwempoging blijkt waarom: als hij plotseling moet niezen schiet er een steekvlam uit zijn neus.

Deze grappige variatie op Andersens sprookje ‘Het lelijke jonge eendje’ raakt op een eenvoudige manier thema’s als anders-zijn, eenzaamheid en ontdekken wie je bent. De optimistische boodschap: iedereen is ergens goed in. Het draakje is geboren om te vliegen en vuur te spuwen! Dat er sprake moet zijn geweest van eiverwisseling, suggereert het schutblad: we zien een grote draak, lezend in het boek ‘De draak die niet van vuur hield’.

De waterverfillustraties hebben een stoere, korrelige belijning. De composities zijn dynamisch: soms neemt een plaat twee bladzijden, soms knipt Merino een beslissend moment op om het dramatische effect te verhogen: acht kleine tekeningen voor één sprong van de duikplank. Ze verwerkt ook kleine grapjes: een krokodil in bad loert gevaarlijk naar een badeendje, de krokodillen doen aan synchroonzwemmen en het draakje neemt zijn familie uiteindelijk mee op een ballonvaart (zijn steekvlam zorgt voor de hete lucht).

Ook Muis, uit het licht poëtische prentenboek van Milja Praagman, heeft te kampen met eenzaamheid. Niet omdat ze uit de groep valt, maar omdat haar geliefde Varken op reis is ‘naar ergens’. Muis wilde thuisblijven, maar merkt dat zonder Varken alles anders is. Ze krijgt ‘knopen in haar buik’, haar eetlust verdwijnt en ze voert haar alledaagse klusjes lusteloos uit. Op een dag probeert ze een stipje van het raam te poetsen, maar dat lukt niet. Het stipje wordt groter: Varken komt thuis.

Alleen die vondst maakt het boek al de moeite waard, maar het verhaal is ook fijnzinnig opgeschreven en mooi geïllustreerd in de kenmerkende naïeve stijl van Praagman. Decoratieve plantmotieven (met een knipoog naar Matisse) sieren de tuin én het huis van Muis. Geen wonder dat zij zo graag ‘is waar ze is’.
 
Gemma Merino: De krokodil die niet van water hield. Vertaald uit het Engels door L.M. Niskos. Lemniscaat, Rotterdam. 26 blz. € 13,95. Vanaf 4 jaar.
Milja Praagman: Vergeet-mij-nietje. De Eenhoorn, Wielsbeke. 26 blz. € 13,95. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt