 |
Zijn vader is omgekomen bij een bedrijfsongeval, zijn zus is dood gevonden in een motel. De Amerikaans-Mexicaanse Pancho Sanchez (17) komt in een jongensweeshuis terecht. Hij zit vol woede en is vastbesloten de minnaar van zijn zus op te sporen en te vermoorden. Die heeft in zijn ogen iets met haar dood te maken.
In het weeshuis ontmoet Pancho kankerpatiënt D.Q., een andere jongen zonder toekomst, die hem beschouwt als zijn buddy. “Ik zie D.Q. en Pancho in de zeer nabije toekomst samen op reis gaan”, zegt hij. De eerste verwijzing naar Don Quichot en zijn knecht Sancho Panza. Dat duo uit de klassieker van Cervantes weerklinkt niet alleen in de namen, maar ook in de knap uitgewerkte karakters van D.Q. en Pancho. Door die klassieke genen staan ze wel enigszins buiten de werkelijkheid; moderne jongerencultuur is in dit boek opvallend afwezig. Maar dat wereldvreemde lijkt Stork te fascineren: zijn onvolprezen roman ‘Marcelo en de echte wereld’ gaat over een jongen met asperger.
D.Q. is hoogintelligent en schrijft aan het idealistische ‘Manifest van de Krijgers des Doods’, een intentieverklaring van hoe hij wil leven. Een Krijger des Doods moet – zoals D.Q.’s held Henry David Thoureau in ‘Walden’ schreef – ‘het leven diep doorleven en alle merg eruit zuigen’. Pancho is in alles D.Q.’s tegenpool: laagopgeleid, praktisch ingesteld, fysiek sterk.
Die intrigerende tegenstelling en de bijzondere vriendschap die eruit voortkomt, vormen de motor van het boek: hoe gaan deze jongens het met elkaar rooien en hoe zullen ze elkaar helpen? Ze reizen naar een andere stad, waar D.Q. chemotherapie krijgt en samen met Pancho in een rusthuis verblijft. Daar werkt Marisol, op wie D.Q. een oogje heeft. Maar als blijkt dat zij meer voor Pancho voelt, gaat het opeens slechter met D.Q. Hij lijkt zijn idealen - kiezen voor het leven en de toekomst - plots onbelangrijk te vinden. Het is aan Pancho om hem erbovenop te helpen, maar dan moet hij eerst zelf voor de toekomst kiezen.
Net als ‘Marcelo’ bulkt dit boek van de uitvoerige, filosofische gesprekken, die dit keer soms wel erg hoogdravend en een tikje larmoyant klinken. Maar wie daar doorheen kijkt, ontdekt levenswijsheid die tot zelfreflectie aanzet. De spanning blijft bovendien hoog: gaat D.Q. dood en pleegt Pancho een moord? Met zijn integere slot weet Stork te verrassen.
Francisco X. Stork: De laatste zomervan de Krijgers des Doods. Vertaald uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047703471; 303 blz. €16,50. Vanaf 15 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Francisco X. Stork:
|