De lekker lange agent - Tjibbe Veldkamp & Mijn oma is een ooievaar - Alice Hoogstad

'Tekst en beeld werken perfect samen'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 29 oktober 2016

Vorige


In sterke prentenboeken vertellen tekst en illustraties sámen het verhaal. Dat lijkt een open deur, maar er verschijnen toch veel boeken waarin er nauwelijks sprake is van een wisselwerking met meerwaarde.

Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad lieten in 'Kom uit die kraan!!' (Zilveren Griffel 2016) zien hoe het kan. De clou van zijn verhaal zit al pagina's lang verstopt in haar tekeningen. Van beide makers zijn nu verse boeken uit, waarin tekeningen en tekst elkaar ook mooi aanvullen.

In Veldkamps prentenboek 'De lekker lange agent' willen Jan, Jaap en Janet agent worden, maar ze zijn nog te klein. "Waren we maar lekker lang!", verzucht Janet. Op de volgende bladzijde staat droogjes: "Even later stapte er een lekker lange man het politiebureau binnen." De grap begrijp je pas als je de stripachtige retro-illustraties van de Zweedse debutant Gustav Dejert bekijkt. Hij tekent een erg lang heerschap met erg korte beentjes en een oversized jas waar geen armen uitkomen: Jan, Jaap en Janet staan op elkaar.

Verkleed als volwassene mogen de drie wél agent worden en moeten ze de Drie Diefjes vangen. De oplettende kijker heeft dit geboefte al lang op de achtergrond gespot: een 'lekker lange dief', getekend als zwart silhouet met drie paar witte ogen. Jan, Jaap en Janet doorzien deze slimme vermomming natuurlijk onmiddellijk. Veldkamp excelleert in dit soort slapstickachtige prentenboeken.

Van Hoogstad verscheen het prachtige kartonboek 'Mijn oma is een ooievaar', waarin het verfijnde kleurgebruik en de uitgekiende composities opvallen.

De ik-figuur stelt zijn (groot)ouders voor: dieren die elk een dubbele bladzijde krijgen, waarop ook hun interesses zijn afgebeeld. Opa krokodil (vist graag) en oma ooievaar (luchtvaart-fan), kregen samen papa krokovaar. Oma olifant (trompettist) en opa tijger (vlinderjager) kregen mama tijgofant. En krokovaar en tijgofant brachten samen de verteller voort: een tolikrolivaar, die niet alleen hun uiterlijke kenmerken heeft geërfd, maar óók interesses.

Het idee van die gekruiste dieren is niet nieuw (in 'Het Dierelirium' kunnen lezers bijvoorbeeld zelf voor-, midden- en achterlijven van verschillende dieren combineren), maar Hoogstad werkt het gegeven uit tot een feestelijk boek.

Tjibbe Veldkamp: De lekker lange agent Ill. Gustav Dejert. Gottmer; 28 blz. € 13,95 Vanaf 4 jaar.

Alice Hoogstad: Mijn oma is een ooievaar Lemniscaat, 20 blz. € 16,95. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Tjibbe Veldkamp:

   Er staat ook een interview met Tjibbe Veldkamp op deze website.

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt