De lokroep van de rivier - Tom Moorhouse

'Woelratje wordt groot'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 31 oktober 2015

Vorige

In de traditie van Richard Adams' 'Waterschapsheuvel' schreef de Britse Tom Moorhouse een charmant debuut over een familie woelratjes. Hoofdpersoon is Sylvan, een onstuimig jong mannetje dat niets liever wil dan de wereld buiten het hol van zijn moeder verkennen. Maar vlak nadat hij, zijn bange broertje en pittige zusjes voor het eerst hebben kennisgemaakt met hun leefgebied aan de oever van de grote rivier, wordt hun moeder opgegeten door een onbekend dier, dat de omgeving al enige tijd onveilig maakt.

Aan alles merk je dat Moorhouse, ecoloog aan de universiteit van Oxford, zeer goed op de hoogte is van hoe woelratten leven, maar die kennis overstemt nergens het avontuur. Hij blijft in zijn gepassioneerde beschrijvingen heel dicht bij de natuur en dat is spannend genoeg. De woelratten moeten de hele dag op hun hoede zijn voor reigers, vossen, wezels en otters - af en toe wordt er toch een ratje gepakt.

Natuurlijk hebben de woelratten dan verdriet - je moet je als lezer tenslotte wel met hen kunnen identificeren - maar niet op een té menselijke manier. Ze weten dat het bij hun harde leven hoort en berusten daarin.

Dat komt ook tot uitdrukking in de bijna religieuze manier waarop de woelratten de rivier beleven. Zij neemt en schenkt leven, voedt en beschermt hen. "Ze zingt met ons een lied zo zacht als distelpluis, zo hard als wortels, zo diep als schaduwen, zo oud als stenen", vertelt moeder. Daarom noemen de dieren zichzelf 'rivierzangers'.

De woelratten vluchten voor het onbekende dier en zoeken stroomopwaarts een nieuw territorium. Een gevaarlijke tocht, waarin het aankomt op vriendschap en moed. Mooi dat de ratjes zich ontwikkelen: Sylvan neemt de leiding, broertje Orris overwint zijn angsten.

Het boek is rijk geïllustreerd met natuurgetrouwe zwart-wittekeningen. Wel jammer dat er niet voor wat dikker papier is gekozen, want ze schijnen door de bladzijden heen.

Ook de vertaling laat helaas te wensen over. In veel zinnen lees je het Engels terug of is de Nederlandse woordkeus stijf en soms onnodig ingewikkeld. Neem alleen de titel: waarom moest 'The River Singers' het plechtige 'De lokroep van de rivier' worden?

Deel twee, 'Het overstroomde land', is ook verkrijgbaar.

Tom Moorhouse: De lokroep van de rivier. Ill. Simon Mendez Vert.: Willeke Barens. KNNV; 255 blz. € 16,95 Vanaf 9 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt