De regels van drie - Marjolijn Hof

'Gaan Twan en Linde hem helpen?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 2 maart 2013

Vorige

"Ik wist dat ik mijn mond niet voorbij mocht praten, maar ik kon het niet laten. 'Bent u bijna op?' vroeg ik. 'Bijna op?' zei opi Kas. 'Ik ben dik over de negentig, natuurlijk ben ik bijna op. (...) Daarom zijn jullie hier. Zo is het toch?'"

Ontkennen heeft geen zin: Twan, zijn tweelingzus Linde, hun moeder en oma zijn inderdaad naar IJsland afgereisd om overgrootvader Kas op te halen. Die woont daar al jaren, maar kan niet meer voor zichzelf zorgen. Toch weet opi Kas zeker dat hij ongelukkig wordt in een Nederlands verzorgingshuis. Een mens gaat graag dood zoals hij heeft geleefd, vertrouwt hij Twan en Linde toe. Hij wil ontsnappen, de bergen intrekken, maar heeft daarbij hulp van zijn achterkleinkinderen nodig.

Het boek draait om de vraag of de tweeling daartoe bereid is en dat levert veel onderhuidse spanning op. Wie weet wat het beste voor opi Kas is, hijzelf of mama en oma? Naar wie moeten ze luisteren? Hof werkt dat dilemma knap uit tot een glashelder kinderboek dat ondanks de zware thematiek (zelfbeschikking, dood) vol humor zit. Het is dezelfde mix van drama en lichtheid die haar debuut 'Een kleine kans' (Gouden Griffel) zo onweerstaanbaar maakt.

Haar onderkoelde geestigheid schuilt in korte opmerkingen en heeft soms iets tragikomisch. Zoals hier, als de gespannen sfeer in het krappe huisje van opi Kas even lijkt opgelost: "'Hèhè, dat hadden we nodig', zei oma, 'een klein beetje vrolijkheid.' Het werd meteen stil." Grappig en pijnlijk tegelijk, die laatste zin.

Aanvankelijk baalt Twan als een stekker dat hij op één kamer moet slapen met die rimpelige opi met zijn gele nagels en lekkende oog. Als hij denkt dat opi slaapt, scheldt hij zijn zus, moeder en oma hardop uit voor 'takketrutten'. Maar de oude baas heeft het gehoord en noemt de dames bij het ontbijt opeens ook 'dat stelletje takketrutten'. Zo wint hij, met humor, langzaam het vertrouwen van Twan en later ook van Linde. Hij vertelt over zijn ruige leven als visser en de kinderen begrijpen steeds beter waarom opi Kas in IJsland thuishoort. Tegelijkertijd beginnen ze steeds meer om die koppige man te geven en dat ontroert. Ze besluiten hem met behulp van Twans 'Grote Survival Handboek' zo goed mogelijk voor te bereiden op zijn tocht naar de bergen. Voor het geval dat.

Marjolijn Hof: De regels van drie. Querido, Amsterdam; 120 blz. € 13,95. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Marjolijn Hof:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt