De reisgenoten - Bert Kouwenberg

'Speurtocht door lieflijk Toscane'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 14 mei 2005

Vorige

Het oude ItaliŽ leent zich bij uitstek voor een mooi reisverhaal. Elke stad ademt de rijke geschiedenis, de natuur is er ruig en lieflijk tegelijk.'De reisgenoten' speelt zich af in het Toscane van de Renaissance. De gepassioneerde beschrijvingen van de omgeving dragen het verhaal, want van de spanning moet deze jeugdroman het niet hebben.

De vondeling Giai (zeg: djaai) groeit op in herberg Het huis van de Lente. Herbergier Arturio vond hem op een dag, hangend in een zak aan de kersenboom naast het huis.

Arturio leidt zijn zoons op tot gids, om reizigers bij wijze van extra service naar het Zuiden te vergezellen. Vlak voordat Giai aan de beurt is, bezoekt een vreemde man de herberg. Hij betaalt fors om Giai mee te mogen nemen op zijn reis. Niet als gids, maar gewoon als reisgenoot. Giai voelt dat hij mee moet gaan, om zo meer over zijnafkomst te ontdekken.

Hij is nog maar net op pad als hij merkt dat zijn reisgenoot Javidan wordt gezocht door de Wolvenruiters. Er volgt een tocht waarbij Giai vreselijke ontdekkingen over hem doet,maar ook zijn eigen geschiedenis op het spoor komt.

Zo kort samengevat, lijkt het verhaal heel spannend: mysteries genoeg. Maar Bert Kouwenberg houdt de spanning kunstmatig hoog en dat gaat irriteren. Giai stelt zichzelf bijvoorbeeld steeds vragen, waarop het antwoord dan pas een tijdje later komt. En hij heeft dromen met een dreigende, voorspellende inhoud. Beide kunstgrepen vertragen het verhaal onnodig.

Dan zijn er nog de knullige perspectiefwisselingen - als Giai slaapt of buiten westen is, springenwe even over naar de gedachten van Javidan - en Kouwenbergs wollige, soms pathetische taalgebruik.

Dit alles neemt niet weg dat Kouwenberg de prachtige omgeving wel goed weet op te roepen. Voor kinderen die dat kunnen waarderen, is het best een aardige roman.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt